Category Archives: Sötpotatis

Nötfärs Sötpotatis

Köttfärssoppa med sötpotatis och palsternacka

img_2176

En jättegod tisdagssoppa med låg kötthalt, hade ca 250 gram nötfärs (blev tre portioner) som jag fräste i olja med en krossad vitlöksklyfta. Kryddade med salt, nymalen svartpeppar och curry. Lät det fräsa ordentligt så färsen blev genomstekt. Hällde över den färdiga färsen på ett fat. Hade skalat och skurit en sötpotatis och en palsternacka i bitar och lät dessa fräsa i kastrullen i lite olja, pudrade över lite grönsaksbuljong och tillsatte en burk kokosmjölk. Lät sjuda tills grönsakerna blev mjuka. Mixade till en slät soppa och hällde tillbaka i kastrullen. Tillsatte köttfärsen och smakade av med salt och en skvätt vitvinsvinäger medan soppan fick ett uppkok.

Serverade soppan med lite skurna ärtskott på toppen och till den en skiva bröd som också fått lite ärtskott som pålägg.

Sötpotatis Vegetariskt

Soppa på sötpotatis och palsternacka med nybakat surdegsbröd

img_2156 img_2155

Fick ett tips av en god vän att sötpotatis och palsternacka är bra ”smakkamrater”, ville förstås testa. En vegetarisk soppa fick det bli helt enkelt. Fräste bitar av sötpotatis och palsternacka lätt i olja, tillsatte en stjälkselleribit, lite purjolök och ett par vitlöksklyftor i skivor samt en sked ekologisk buljongpulver. Tillsatte sedan grädde och mjölk och lät sjuda mjukt. Mixade och smakade av med salt, nymalen svartpeppar och en skvätt vitvinsvinäger. Fick också späda med lite mera mjölk för att tunna ut soppan något.

Serverade soppan med lite god olivolja , nymalen svartpeppar  och ett par skivor nybakat surdegsbröd som hade fått jäsa i kylen över natten.