Category Archives: Apelsiner

Apelsiner

Apelsinsoppa/Smoothie

Apelsinsmothie Apelsinsoppa dessert

Jag brukar inte ägna mig så mycket åt desserter, inte riktigt min grej. Men det här är ett undantag eftersom det väcker minnen från barndomen. Har försökt rekonstruera ett recept utifrån mina smakminnen eftersom det inte finns någon att fråga.

Det börjar med att man gör ett avkok på ett par dl havregryn, jag hade ekologiska – känns bättre så, och ca 1 liter vatten. Lät sedan småsjuda 5-10 minuter tills avkoket blivit simmigt. Hällde genom sil och hjälpte avrinningen på traven med att röra runt med en sked i silen. Kan tänka mig att gröten som blev kvar i silen kan vara utmärkt att baka på, dock fick det gå i komposten den här gången. Kvar blev nu det fina avkoket som jag hällde tillbaka i kastrullen där jag sen tillsatte saften av 7 apelsiner som jag pressat. Sedan några msk socker, smaka av hur mycket socker det behövs, beror ju på hur hur sura apelsinerna är. Hällde sist i en dl grädde. Soppan värmdes bara så mycket att sockret smälte. Sedan kylde jag den snabbt, gick bra på terrassen!

Nu kan man avnjuta soppan som en dessert med en klick vispad grädde, som på bilden, eller varför inte i en mugg som en närings- och energirik smoothie till mellanmål etc.