Category Archives: Skreifilé

Skreifilé

Stekt skrei med fänkål


En bit stekt skrei, hällde på lite grädde och kokspad från fänkål och lät sjuda med skuren fänkålsdill, persilja och salladslök. Serverade fisken på den kokta fänkålen med gräddskyn över. Droppade också lite persiljeolja runt på tallriken.

Skreifilé Torskfilé

Gryta på skreitorsk, lök, morot och potatis

Skalade och skar potatis, morötter och en gul lök i ätvänliga bitar. Fräste lätt i en nonstickbelagd gryta/kastrull, tillsatte lite persilade och en ekologisk umamibuljongtärning (Kung Markatta). Hällde över lite vatten och lät koka lätt en stund innan jag spädde med grädde och lät sjuda tills potatis och morötter mjuknat då jag tillsatte lite hackad dill. Hade skurit skreitorskfilé i bitar och saltat lite på dem innan jag började med potatisen. Lät dem ligga på skärbrädan tills det var dags att vända ner dem i grytan och bli precis färdiga. Serverade grytan med ett skivat kokt ägg och lite finskuren dill på toppen.

Skreifilé

Stekt skreifilé, potatismos med rårivna morötter och ramslökssmör

Åter i matlagningsselen igen efter en dryg vecka i Arabvärlden, en kryssning från Dubai till Khasab, Muscat, Abu Dhabi och tillbaka till Dubai. Riktigt längtat efter att laga mat igen!

Köpte skreifilé som jag skar skinn- och benfri och delade i portionsbitar. Saltade på bitarna och lät ligga i kylen någon timma innan tillagningen. Vände fiskbitarna i grovt rågmjöl och stekte i smörolja och vred något varv med vitpepparkvarnen över. Hade tidigare gjort ett ramslökssmör, premiär för årets Gotländska ramslök, genom att blanda rumsvarmt smör, lite salt, finskuren färsk ramslök, rivet citronskal och lite saft av citronen. Snurrade in i plastfolie och lät vila i kylen.

Serverade den nystekta fisken med ramslökssmöret med ett potatismos som jag blandat med en råriven morot, lite sallad och en söt tomat (Romantica).