Category Archives: Skinkstek

Skinkstek

Ugnsstekt ribbestek med tomat- och gurkconcassé

Ugnsstekt ribbestek (danska för skinkstek med svålen kvar). Skar täta snitt genom svålen med en vass kniv. Ställde en ugnsform med någon cm vatten i botten i het ugn och lät vattnet börja koka. Lade ner steken i det kokande vattnet med den randade svålsidan neråt. Lät den gå i ugnen ca 15 minuter. Vred ner ugnsvärmen till 160 grader och tog ut steken på en skärbräda. Torkade av runtom med hushållspapper och masserade sen in en kryddblandning av salt, vitpeppar och svartpeppar från kvarn samt riven torkad ingefära. Såg till att kryddblandning även kom in i skårorna i svålen. Lade sedan steken, med svålsidan upp, på galler över ugnsformen med vatten och körde i ugnen i ca 1,5 timmar eller till köttet nådde en innertemperatur om ca 73 grader. Den sista kvarten hade jag grilläge på så svålen skulle bli extra knaprig. Tog ur ugnen och ställde att vila en stund innan serveringen.
Serverade sedan köttet skuren i skivor med den knapriga och kryddiga svålen till ugnsstekt potatis som fått gå med i ugnen den tid som behövdes samt en tomat- och gurkconcasse’ som fått koka ihop med både sälta, syra och sötma.

Skinkstek

Fylld skinkstek, ljummen potatissallad med mangoaioli

Fylld skinkstek med ljummen potatissallad

Hade köpt en nätad skinkstek som jag tänkte busa till lite. Tog bort nätet och skar steken längs med i mitten, dock inte ända ner, utan så den hänger ihop med ett par tre centimeter i botten, sedan skar jag upp den åt vardera sida och vek ut så det blev ett platt köttstycke.

Jag saltade rejält med flingsalt och vred några varv med svartpepparkvarnen. Skar soltorkade tomater i olja i mindre strimlor och spred ut över köttet, skar en mozarellaost i skivor och fördelade ovanpå de soltorkade tomaterna. Avslutade med torkad basilika och sedan rullade jag ihop till en rulle och band om med bindgarn. Kryddade så utsidan med salt och peppar och en örtkryddblandning. Brynte steken i panna och lade över i ugnsform och lät ligga i ugnen på 115 grader till innertemperaturen kom upp i 70 grader, vred sedan ner temperaturen i ugnen till 60 grader och höll varmt tills dess det blev dags att servera. Eftersom jag hade så låg ugnstemperatur tog ugnsbakningen runt 3 timmar, men det var det värt, all saftighet kvar och så mört!

Skrubbade färsk potatis och kokade i saltat vatten. Under tiden som potatisen kokade blandade jag rapsolja, vit balsamvinäger med lite salt och svartpeppar, tillsatte en rödlök skuren i rätt grova strimlor, ett par skedar kapris, skuren mangold och några förvällda bönor skurna i bitar. Sist tillsatte jag de kokta potatisarna skuren i bitar och vände runt så potatisbitarna fick smak av dressingen.

Serverade köttet uppskuret i centimetertjocka skivor, skedade på lite sky från ugnsformen, den ljumma potatissalladen och i en liten skål för sig på tallriken med aioli blandat med mango chutney.

Skinkstek

Skinkstek med gräddsås, potatis, morötter och ättiksgurka

zkErqrA9JRMqXR9iBxVSfuIOxfsUQpNrLlXWGcp0Dbo

Det här blir en fin söndagsstek tänkte jag när jag såg skinksteken i butiken. Riktigt nostalgiskt faktiskt, var länge sedan vi åt en sådan klassiker. Jag såg den här bilden framför mig.

Jag började med gurkan som skall vara riktigt välbalanserad i syra och sötma. Jag blandade 1 del ättikssprit (12%) 1 del vatten och 2 delar socker plus en nypa salt och ett varv med vitpepparkvarnen. Rörde så sockret löste sig. Skivade nästan en hel slanggurka som jag varvade med finhackad persilja. Tryckte till så vätskan kom i nivå med gurkan. Sedan in i kylen och stå till sig.

Köttet torkade jag av, kryddade rikligt med salt och peppar, brynte i panna tillsammans med en klyftad gul lök och ett äpple, också det i klyftor. När köttet var brynt runtom lade jag över biten i en ugnsform. Slog vatten i pannan som fick koka upp och sedan över till formen med kött. In med en köttermometer i tjockaste delen och in i 175 graders ugn tills innetemperaturen kommit upp i 75 grader (tar ca 1,5 tim). Sedan tog jag upp köttet som fick vila i folie medan jag fixade såsen.

Gjorde en bottenredning, spädde med den avsilade skyn från köttet och tillsatte sedan en skvätt röd balsamvinäger, lite grädde och smakade slutligen av med salt och vitpeppar från kvarn.

Serverade köttet i skivor med såsen, potatis och morötter och den inlagda gurkan. Jodå, man kan ta extra mycket sås så man kan mosa potatisen i såsen när ingen ser på!