Category Archives: Oxbringa med ben

Oxbringa med ben

Oxbringa med ben, Kanariepotatis och mojo rojo

Hade short ribs, eller tunn oxbringa med ben kvar i frysen, var avsedda för långgrillning i somras men som blev kvar i frysen av någon anledning. Kryddade upp med en hemgjord kryddblandning för bbq och gned in på kött och ben. Lät gå i 90 graders ugn över natten i ca 12 timmar.

Blandade mojo rojo såhär; 1 burk krossade eller hela tomater (gärna ekologiska), några bitar grillad paprika i olja, en vit brödskiva i tärningar, en vitlöksklyfta i bitar, vinäger, salt, nymalen svartpeppar, spiskummin som jag mixade med stavmixer i en bunke, avslutade med att droppvis mixa ned en halv dl god olivolja.

Serverade så det långbakade köttet med mojo rojon, saltkokta delikatesspotatisar (och då snackar vi saltkokta på riktigt, minst ett par dl salt i potatisvattnet som sen fått koka under lock i 10 minuter och sedan utan lock tills potatisarna blev färdigkokta). Ett par pak choi blad fick bli det gröna på tallriken.

Oxbringa med ben

Grillad och långbakad oxbringa med ben och potatis- och sellerikompott!

IMG_1993

Hade beställt oxbringa med ben från Carlströms för någon månad sedan. fick den kapad i både korta och längre bitar och frös sedan in för framtida bruk. Nu var det dags, tinade upp ett par kortsågade bitar. Masserade in en rubb som jag blandat ihop enligt recept för nötkött från en BBQ-bok. Grillade på direkt värme så det blev bra färg runtom och lade sedan över i folie och bakade i ugn på 135 grader i ca 4 timmar. Tog ut köttet och öppnade fotlien, skedade över glaze som jag kokat ihop tidigare (gjord på chilisås, äppelmos, soja, socker, Liquid Smoke, fransk senap och en skvätt Worcestershiresås) och ställde sedan inpå eftervärme i ugnen.

Serverade ett par ben av bringan på varje talltik tillsammans med en potatis- och sellerikompott, ett par tomatklyftor och tunnhyvlad blomkål och några mangoldblad på toppen. Blev riktigt smarrigt om jag får säga det själv!

Oxbringa med ben

Kimchi, wokade nudlar och marinerad oxbringa

IMG_1775

Koreansk avslutning på ”arbetsveckan”. Som jag berättade tidigare köpte jag en inspirationsbok om Kimchi och annan koreansk mat på bokrean för en tid sedan. Dags för avsmakning av vitkålskimchin med ytterligare asiatiska smaker, nämligen marinerade och ugnsstekta korta ribs av oxbringa. Gjorde en marinad av finskuren gul lök, purjolök och tärningar av ett päron, pressad vitlök, japansk soja, socker och sesamolja. Rörde om och lade ned ribsen som jag först skurit itu ben för ben och sedan skurit och vikt ut köttet på varje ben så köttet blev hälften så tjockt men ändå satt fast i benet. Svårt att förklara men jag tror ni förstår! Fick ligga i marinad i kylen under eftermiddagen. Tog ur marinaden och stekte i 230 graders varmluftsugn tills köttet fått ordentlig färg.

Vitkålskimchin gjorde jag för några veckor sedan och som nu hade blivit riktigt fyllig och smakrik av lagringen.

Serverade den kalla kimchin med köttet och wokade nudlar som jag först kokat enligt anvisningarna på förpackningen och sedan fräst hastigt med några skedar av köttmarinaden i pannan., lite färsk sallad och inlagd ingefära.

Spännande smaker och köttet var gott men något hårt enligt min smak, ska vara så enligt den koreanska traditionen men jag tror att jag försteker ribsen nästa gång så de blir lite mörare!