Category Archives: Piggvarsfilé

Piggvarsfilé Slätvarsfile’

Slätvarsfilé med sandefjordssås

Ibland blir det helg mitt i veckan. Idag var det en sån dag. Gjorde fiskbakelsr av slätvarsfile’, saltad och öst med chiliolja på ena sidan och fylld med soltorkad tomat och riven lagrad ost. Körd i ångugn i 80 grader tills fisken kom upp dryga 50 grader. Det här gick lite för högt i temp men funkade ändå. Serverades med en energirik sandefjordssås och tärnad avokado som fått marinera i dillolja som jag råkade ha på lager. Sen kokt delikatesspotatis och lite löjrom på toppen. Jodå, en flaska torr rose’ slank ner också.

Piggvarsfilé Sjötunga Slätvarsfile’

Slätvar Walewska

Nu åkte plankorna fram, lyxigt ikväll, Slätvar Walewska a’la Johnson. Färsk slätvar och hummer från självaste Göteborg!
Inga konstigheter, slätvarsfilen kryddades och ugnsbakades med salt, peppar och vitt vin. Gratängsås av bottenredning, grädde hummerfond och kokvätskan från fisken. Smakade av med salt och peppar. Preppade plankorna med fisken, duchesspotatis, såsen och pak choy och tomater. Gratinerade och serverade med det färska humnerköttet.

Piggvarsfilé

Stekt piggvarsfilé med tartarsås, potatis och grönsaker

Stekt piggvarsfilé

Min bror hade tipsat om fin piggvar i affären. Han inspirerade mig till den här rätten i sin helhet! Fick piggvaren filéad i butiken och behövde bara putsa lite när jag kom hem.

Gjorde en sås av majonnäs och créme fraîche, tillsatte picklade grönsaker som jag först hackat i småbitar. Hade också lite snabbsaltad gurka som jag tillsatte . Smakade av med curry och lät stå svalt tills det var dags att äta.

Kokade potatis i saltat vatten, innan potatisen var helt genomkokt lade jag ner först bönor och efter ytterligare en stund några blomkålsbuketter som fick sjuda med potatisen en liten stund. Vispade upp ett ägg i en djup tallrik och blandade ströbröd och salt på en annan tallrik. Vände piggvarsfileerna i ägget och sedan i ströbrödet och stekte i smör och olja i varm panna.

Serverade de nystekta filéerna med såsen och den kokta potatisen och grönsakerna tillsammans med en halv citron.