Dill- och ansjovismarinerad kummelfilé med gratinerad fänkål

Dill och ansjovismarinerad kummelfilé

En riktig höjdare. Vet att jag gjort en liknande variant tidigare på just kummelfilé. Den här gången med annat tillbehör, nämligen ett förvällt fänkålshuvud som jag delat i två halvor och gratinerat med kumminost från Wernergårdens Mejeri i Karbenning. Det lilla gårdsmejeriet berörs nu av den besvärliga skogsbranden här i Västmanland och vad jag hörde på radion har de blivit tvungna att evakuera gården och dessutom fått strömlöst på grund av avbrunnen elledning i grannskapet. Som tur är fick dock makarna Werner fram ett bensindrivet elverk som försörjer kylutrymmet där nära 1 ton ost ligger på lagring. Jag håller tummarna för att allt går vägen för dem och deras verksamhet.

Marinerade kummelfiléerna ,som jag först skurit i portionsbitar, i olivolja, hackad ansjovis, finskuren dill och en skvätt ansjovisspad. Lät fiskfiléerna ligga i marinaden i kylen ett par timmar minst. När det var dags att steka fisken tog jag upp fiskbitarna som fick rinna av lite på en talltik och hettade upp stekpannan med lite smörolja och stekte bitarna på båda sidor så de nästan var färdiga. Tog upp på tallrik, spädde med grädde i pannan och tillsatte marinaden med alla goda smaker och lät det sjuda en stund, smakade av med lite salt och svartpeppar från kvarn och lade sedan ner fiskbitarna i såsen där de fick gå färdig. Fänkålshuvudet hade jag putsat och delat och förvällt i saltat vatten tills det mjuknat något. Tog upp och lade i smord ugnsform med lite smörolja ovanpå och sedan några rätt tjocka bitar av Wernergårdens kryddost ovanpå. Tänkte att kummin och fänkål passar bra ihop i bröd så varför inte på det här viset också, det blev jättegott tycker jag.

Serverade fisken, såsen och den gratinerade fänkålen med en kokt potatis och en hemodlad tomat, premiär för säsongen!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.