Category Archives: Blåmusslor

Bläckfisk Blåmusslor Scampi (MSC-märkt)

Skal- och blötdjurspaella

Lätt som en plätt med ett paket färdigkokta ”frutti di mare” lagar man den här paellan. Fräste finskuren lök, vitlök och morot i olja och smör, tillsatte ris och lät det också fräsa med en stund innan jag tillsatte en skvätt skaldjursfond på flaska och lite vatten. Rörde om och lät sjuda, tillsatte mera vatten och lät sjuda ytterligare och sådär höll jag på tills riset var färdigt. Tillsatte då saffran och rörde om ordentligt innan jag, i en annan panna, brände på de färdigkokta skal- och blötdjuren (läs räkor, bläckfisk, musslor och krabbsticks) och tillsatte dem i rispannan och serverade bums med ett par citronbitar och ett glas bubbel!

Blåmusslor Räkor med skal

Det smakar hav!

IMG_0207

Så här kan det bli när havet suger. Musslor i soppa och vitlöks- och persiljegratinerade, räkor, bröd och lokalproducerad ost från Wernergården i Karbenning och så lite grönt i form av tomat- och mozzarellasallad med basilika. Den enda tillagningen för den här härliga onsdagsmiddagen var musslorna som jag kokade hastigt i vitt vin, vatten, salt, en halv hackad chilifrukt, vitlöksklyfta och hackad lök. När musslorna öppnat sig öste jag över dem med en hålslev i en bunke. Lät kokvätskan reducera och spädde sedan med grädde som fick koka ihop lite innan jag öste tillbaka musslorna som skulle vara till soppan. Musslorna som skulle gratineras bröt jag isär och tog bort ena skalhalvan och lade den andra med musslan i en ugnssäker form. Blandade ett vitlökssmör, saltade och tillsatte finskuren persilja i smöret. Klickade över i varje mussla och gratinerade hastigt på hög värme. Pudrade över lite ströbröd efter en stund och lät sedan gå i ugnen ytterligare några minuter!

 

Blåmusslor Räkor i lag

Räkmacka & Musslor i vin

9-bphKckuOIG-1i6mu3v1Xy8UKa7mJwjs2oP_AW74II fwoCa2jSmueFQQ5XnULyr2M7kK4Ljqzfb1KFvALycd4

Det är ”piglördag” idag, lite extra festligt brukar vi ha då. Det blev räkmacka a´la Gothia Tower i Göteborg och så Moules marinés som det heter i de franspråkiga delen av världen, dvs musslor i vin. Räkmackan på Gothia Tower i Göteborg är väldsberömt i hela Göteborg och musslor i vin är en riktig höjdare i många europieiska länder.

Räkmackan var en bit Polarkaka i botten, mixt sallad, lite skalad färsk gurka, 2 hårdkokta ägg i skivor, några körsbärstomater och en hel burk Kosterfiskarns Lyxräkor i lag, lite majo utrört med grädde, en rejäl dillvippa och ett par ekologiska citronklyftor.

Blåmusslorna tog jag bort skägget på och sköljde i ett par vatten. Koklagen började jag med att småfräsa en hackad lök, ett par vitlöksklyftor i smörolja. Tillsatte salt, en persiljekvist, en morot, ett par lagerblad, ett glas vitt vin och ett glas vatten. Lät lagen koka en stund och sedan vred jag upp värmen på max och hällde i de avrunna musslorna, satte på lock och skakade om kastrullen några gånger och kollade sedan att alla musslor hade öppnat sig. Tog kastrullen från plattan och serverade musslorna med koklagen och finhackad persilja och några citronklyftor.

En flaska vin förstås, vitt eller rött – efter behag!

Jo förresten, vi åt inte båda rätterna, utan det blev musslor för mig och räkmacka för frun!