Category Archives: Oxfilé

Älgfilé Hummer Oxfilé

Surf & Turf

Del 2 av lördagens lååånglunch.

Surf & Turf har jag med här i bloggen sen tidigare men den tål att upprepas. Den här gången fick hummern sällskap av älgfilé. Halstrade hummerhalvorna såhär: bredde på lite pepparrotssmör på köttsidan och körde sedan med brännare så de rostades lätt och blev så där nötigt goda i smaken.

Kryddade med salt och peppar och helstekte älgfilé som sedan fick gå färdigt i ugnen till 60 graders innertemperatur, lät vila under folie och sedan skivas upp och serveras till hummern med en rejäl klick kryddsmör, potatiskaka och några smörstekta lila morotsstavar.

Älgfilé Hjortfilé Oxfilé

Älgfilé provencal med trattkantareller i grädde

img_2383 fullsizeoutput_1f79

Började med att skala och skiva potatisen i rätt tunna skivor. Stekte i smör och olja och kryddade med salt och nymalen svartpeppar. Rörde om då och då och hällde över i en ugnsform när potatisarna var nästan genomstekta.

Hade torkade trattkantareller och d:o svart trumpetsvamp som jag lade i blöt tills de mjuknade. Hällde av och tryckte ur vätskan och fräste svampen lätt i smörolja tillsammans med finhackad lök. Kryddade med salt och svartpeppar från kvarn och slog på grädde och en skvätt vitt portvin. Sedan fick svampen sjuda lätt i kastrullen till grädden krämade till sig lite.

Rumstemperarade älgfilébiten, kryddade med salt och nymalen svartpeppar. Stekte i rätt het panna, först i olja och sedan med en klick smör tills den hade fin yta runt om. Ställde pannan i 150 graders ugn och lät innertemperaturen gå upp till 58 grader, lät därefter vila i folie 10-15 minuter.

Medan köttet vilade ställde jag in potatisen i ugnen så den blev varm, skivade upp köttet som jag lade över potatisen sedan klickar av persilja- och vitlökssmör på toppen. Sist in i ugnen så smöret smälte lätt över köttbitarna innan jag serverade på tallrikar med lite spröd sallad under och den gräddkokta svampen vid sidan.

Biff Hjortfilé Hjortrostbiff Oxfilé

Biff Hasse, fransyska av hjortkalv, rödbetor med kapris, lök, friterad sötpotatis och stingsås.

IMG_1945

När jag vaknade i morse låg jag och funderade på hur kvällens middag skulle komponeras. Alla har vi ju våra böjelser! Hade tagit fram en fransyska från höstens jaktlycka, en kronhjortskalv. Biff Rydberg och Biff Greta susade förbi i tanken, men här kommer min variant, nämligen Biff Hasse!

Fransyskan från hjortkalven, eller annat mört nötkött – oxfilé eller hängmörad biff, putsades och skars i 2 cm bitar. Saltade med ett sellerisalt och lät ligga framme tills det var dags att steka.

Råstekte ett par rödbetor som jag skalat och tärnat, mot slutet när rödbetsbitarna mjuknat tillsatte jag kapris, hällde över i en ugnsform och höll på värme i ugnen. Stekte även en gul kök i tärningar och hällde över i samma ugnsform och höll på värme.

Skalade och skivade sötpotatis som jag sedan friterade i olja så de blev färdiga lagom till serveringen. Lät dem rinna av på hushållspapper och serverade med flingsalt över.

Gjorde en stingig sås av Colmans senapspulver, en tesked vatten, en sked majonnäs och ett par skedar crème fraîche. Hackade sedan ett par bitar snabbsaltad gurka som jag blandade i såsen och sedan ställde kallt att dra till sig smakerna en stund.

Stekte sist det tärnade köttet i smörolja till önskad grad. Serverade med den friterade sötpotatisen, rödbetorna med kapris, löken och stingsåsen och ett par tomatklyftor förstås!

Hjortfilé Kalvfilé Oxfilé

Hjortkalvfilé med ”patata pobre”

IMG_1485

”Patata Pobre” är spanska för buljongkokt potatis med lök eller fattigmanspotatis om man så vill. Kan tänka att när det var knapert i kassan så blev det bara just potatis, utan sovel, därav namnet fattigmanspotatis. Jag tycker den är ett utmärkt tillbehör till stekta kött- och fågelrätter utan sås, potatisen och buljongen ger då saftigheten till rätten och av stärkelsen i potatisen blir skyn lite simmig.

Så här gör jag patata pobre; Skivar potatis och lök, fräser först löken med lite salt och nymalen svartpeppar och en nypa socker. Lägger över på tallrik och steker sedan den rätt tunt skivade potatisen i omgångar. Lägger sedan potatisen i två lager med löken emellan, fyller på med buljong (kyckling-, kalv- eller ox-) så mycket att det knappt täcker, låter sjuda lätt och fyller på mera buljong om det blir för lite vätska. När potatisen mjuknat avslutar jag med en näve hackad persilja över.

Den här gången serverade jag en liten helstekt filé från kronhjortskalven som jag nu har i frysen. Hade kryddat filén med salt, nymalen svartpeppar och torkad timjan.