Category Archives: Fläskkarré

Fläskkarré

Långbakad porchetta, potatispuré och honungsglaserad brysselkål.

Hade köpt en färdigkryddad och lindad porchetta på ICA, såg så fin ut så jag kunde inte låta bli, riktigt rejäl också, ca 2 kg. Körde hela biten i 120 graders ugn i ca 6 timmar, öste den ett par gånger mot slutet. Lät den vila innan jag skar den i portionstjocka skivor och serverade med potatispuré och brysselkål som jag först förvällt i saltat vatten och sedan vänt runt i stekpanna med smör, honung och lite soja. Ett salladsblad i botten och några tomatklyftor vid sidan blev också tillbehör i serveringen.

Fläskkarré Kotlettrad

Porchetta med ugnspotatis och sparris

Här om dagen roade jag mig med att göra en porchetta av benfri kotlettrad, ska egentligen vara karré som är lite fetare och därmed blir saftigare. Men jag ville testa med kotlettraden för att se om det blev bra. Kompenserade den magra kotlettraden med att köra det hela på svag värme (90 grader) med ånga i ugnen tills innertemperaturen kom upp i 72 grader. Funkade fint tycker jag. Men för att inte gå händelserna i förväg började jag med att skära köttbiten på längden ner till att ca 1 cm återstod. Fortsatte sedan att skära ut åt kanterna och vek ut allt som en platt rektangel och bankade till den lite. Gjorde en blandning av salt (ca 2 % av vikten på köttet), mortlad svartpeppar, fänkålsfrön, finhackade vitlöksklyftor samt hackad timjan, salvia och rosmarin och lite olivolja (ta de gröna örter du har hemma och som du gillar).

Gned in köttet med kryddmassan ordentligt, rullade ihop och band om så det blev en jämn och fin rulle. Kör i ugnen på svag värme med eller utan ånga alternativt vacumpacka och kör souse vide och se till att få upp innertemperaturen till 72 grader. Spar den kryddiga skyn som bildas i ugnsformen eller i vacpåsen

Till kvällens middag delade jag några sparrispotatisar som jag blandade med flingsalt och olja och körde i 210 graders varmluft. När potatisen var nästan klar slängde jag på bitar av grön sparris, kryddade med persilade och lade på varsina två skivor av porchettan så den blev varm.

Under tiden kokade jag upp den sparade skyn och rev en tomat på den grova delen på rivjärnet ner i skyn. Serverade potatis och sparris med porchettan och tomatskyn på toppen!

Fläskkarré Sidfläsk

Porchetta med sötpotatispuré och sallad på färsk vitkål

Inspiration till kvällens middag var utan tvekan mötet med min italienska vän och hans likaså italienska kompis idag. Av någon outgrundlig anledning kom vi att prata mat! Porchetta kom på tal och händelsevis hade jag en bit fläskkött hemma. Skar upp fläskköttet så det blev ett tunt och platt stycke. Kryddade med salt och nymalen svartpeppar samt en försvarlig mängd färsk rosmarin och några salviablad. Rullade ihop och band upp med steksnöre. Lade i ugnsform och kryddade med salt och svartpeppar runtom och ringlade olivolja över. Bakade i 180 graders varmluftsugn i knappt 2 timmar och öste ett par gånger med den vätska som bildats i formen. Tog ut köttet från ugnen och lät det vila i formen.

Kokade sötpotatis i bitar i saltat vatten tills bitarna mjuknat. Hällde av kokvattnet och mosade potatisen, tillsatte salt, nymalen vitpeppar, en klick Bregott och lite grädde och rörde om och smakade av. Serverade porchettan skuren i skivor med sötpotatispurén och en sallad med färsk vitkål och tomatbitar.

Fläskkarré

Grillade fläskkarréskivor, saltkokt potatis, sparris i bacon och mojo rojo

Ikväll åkte grillen fram från vinterdvalan, grillade några tunna skivor fläskkarré och ett par sparrisknippen med bacon runt. Hade först marinerat karréskivorna i soja, olja, vinäger och pepparmix. Grillade sedan så de tunna karréskivorna blev genomstekta. Hade lindat bacon runt några smala gröna sparrisar som också fick en stund på grillen. Kokade delikatesspotatis i vatten med rikligt med salt i, dvs minst ett par dl för 8-10 små potatisar. Hade också gjort en Mojo Rojosås, dvs mixade en stor salladstomat i bitar, grillade paprikor i olja, en skiva bröd som jag först blötlagt i vinäger, en vitlöksklyfta, olivolja, salt och lite cajennpeppar.

Serverade de grillade karréskivorna med sparrisen i bacon, den saltkokta potatisen, mojo rojosåsen och en bit snabbsaltad gurka.