Category Archives: Falukorv

Bondbönor Falukorv

Stekt falukorv med smör- och senapsslungade bondbönor.

Köpte färska bondbönor på torget i lördags. Efter skalning, kokning och skalning igen lät jag de goa bönorna åka runt i kastrullen med en klick smör och en sked honungssenap. Serverade med stekt falukorv, kokt potatis och sallad av spetskål, gurka och tomat.

Falukorv Frankfurter Frukostkorv

Korv med blomkål och senapsvelouté

Korv av bra kvalité är faktiskt en av mina favoriter. Sen tänker jag ibland varför man oftast ska steka korv? Därför är jag lite motvalls kärring ibland och sjuder korv i lättsaltat vatten med lite lök, lagerblad, svarta och vita pepparkorn. När korven är genomkokt tar jag ur korvarna, silar från lök och kryddor och gör sedan en bottenredning som jag späder med det silade kokspadet. Sen är det bara fantasin som sätter gränser när det gäller smaksättningen. Den här gången tillsatte jag skånsk senap och kokta gula senapsfrön. Blev en hyggligt robust smak på såsen som jag sedan lade ned korvarna i för uppvärmning. Serverade korven med såsen, kokt blomkål, lite sallad och picklade rödlök.

Blomkål Falukorv

Blomkålsgratäng med stekt falukorv

IMG_2105

God vardagsmat i säsong kan man säga. Blomkålshuvud odlat inom en radie av 5 mil = närproducerat! Bröt ned blomkålshuvudet i bitar och lade i en smord ugnsform. Vispade ihop 1 burk crème fraîche med lite mjölk, riven lagrad ost och lite salt och peppar, hällde över blomkålen, strödde lite ströbröd och mera riven ost ovanpå och körde i 175 graders ugn ca 50 minuter eller tills blomkålen kändes lagom mjuk.

Hade latmasken i mig så jag ställde även in skivor av falukorven i ugnen mot slutet av bakningen av gratängen och körde tills de fått lite yta, vände en gång på skivorna. Ingen stekos eller spis att göra rent efteråt vilken kan vara skönt ibland.

Serverade den gratinerade blomkålen, som med den här tillagningen blev lite grynig i såsen, men inget fel på smaken, med korvskivorna och skivor av tomat och squash som tillbehör.

Falukorv

Pasta med korv stroganoff

IMG_1931

Varför inte kombinera korv stroganoff med pasta. Funkade alldeles utmärkt. Gjorde korv stroganoff av strimlad falukorv och gul lök som jag fräste lätt i lite smörolja. Tillsatte tomatpuré och pudrade över vetemjöl och spädde med grädde och vatten. Smakade av med salt och nymalen vitpeppar och lite timjan.

Serverade stroganoffen på nykokt pasta med lite sallad och riven ost på toppen.