Category Archives: Nötkött

Nötfärs

Köttbullar i tomatsås med penne och riven ost

Ingen dum middag på Valborg. Gjorde en tomatsås med lite karamelliserad socker i botten, en burk krossade tomater, soja och balsamvinäger i en bra balans mellan sötma, sälta och syra. Lät såsen sedan få lite smak av Italiensk salladskrydda. Stekte köttbullar av nötfärs som sedan fick gå färdiga i tomatsåsen. Serverade med nykokt Penne, riven prästost och så lite krasse på toppen. En flaska Italiensk rött satt inte fel det heller!

Rester av stekt eller kokt kött

Wokade rester av högrev bl.a

Så himla kul att göra något nytt av rester, spagetti från fredagens pasta och räkor, samt rester av högrevsbiffen wokade tillsammans med skuren rödlök och ett huvud pak choi, smaksatt med bassåsen jag skrev om för ett par dagar sen. Sen lite Sriracha chilisås på tallriken för lite hetta efter behag.

högrev av fjällko

Stekt högrev från fjällko

Gjorde kalops härom dagen och hade då en högrev från fjällko i frysen som jag tinade upp – passade då på att skära ut en fin bit av reven som både var melerad och utan hinnor innan jag skar kalopsbitar av resten. Det var den fina biten som kom till pass här i helgen i form av två utbultade biffar som jag stekte till önskad grad, lite genomstekt för frun och mera rosa för mig. Serverade med hemgjord pommes i Airfryern, stekt sparris och en hemslagen hollandaiesås. Lite av köttets lustar alltså, riktigt smarrigt!

Oxsvans

Bräserad oxsvans med potatis- och rotfruktspytt och mustig sås

Vände i mjöl
Stekte i smörolja och lade sen över i kastrull
Fräste rotfrukter och lök innan jag slog över i kastrullen med oxsvansbitarna
Det läckra resultatet

Smörgåstårtans dag till trots (13/11) fanns något helt annat på min agenda för kvällens middag. Jo, det var oxsvans som jag påbörjade tillagningen av redan på förmiddagen. Sköljde av i kallt vatten, torkade med hushållspapper, vände runt i sellerisalt och sedan vetemjöl.
Fräste i smörolja och lade över i gryta/kastrull. Fräste tärnad rotselleri, morot, kålrot, lök och finhackad vitlöksklyfta och hällde över i grytan. Slog på rödvin och vatten så det täckte samt svartpepparkorn, vitpepparkorn och lagerblad och lät sjuda i sisådär en 6 timmar, sköter sig helt självt så se bara till att det sjuder, jag körde på 2:ans läge på plattan.
Tog upp det möra köttet och lade över på ett fat, silade av skyn och reducerade den innan jag använde den som bas i en riktigt mustig sås som jag smakade av med lite salt och balsamvinäger samt mörkade ner den lite med sockerkulör. Lade tillbaka köttet i såsen och lät det bli varmt.
Serverade köttet med såsen och en rotfruktspytt som jag stekte av tärnade bitar av rotselleri, kålrot, morot, rödlök och potatis. Det här här himmelskt gott, blev heller inte sämre av att ackompanjeras av en flaska Amarone.