Category Archives: Nötkött

Flappstek

Kolgrillad flappstek med ugnsbakade primörer och plommonchutney

Första gången jag köpte flappstek, en bit nötkött från bringan och ”släkt” med flanksteken om jag förstått det hela rätt. Köttet är grovt men smakrikt och skall skäras tvärs fiberriktningen i tunna skivor när det har tillagats.

Marinerade köttet i Caj´P:s Persilade BBQ Oil några timmar i kylen, lät sedan stå framme någon timma innan jag grillade det i het kolgrill. Hade kunnat tänkt mig lite mera rosa kött men hade fått önskemål om welldone, så vad gör man. Lät vila i ca 10 minuter under folie och skar sedan upp i tunna skivor och serverade med grillad tomat, ugnsrostade polkabeta, morot, rödlök och potatis med olja, flingsalt, rosmarin och timjan. Till det en plommonchutney som jag gjort för några år sedan som jag hade kvar i kylen, smakade mums, tror man kan ha såna saker hur länge som helst bara man förvarar kallt och att det är tillräckligt mycket socker i.

Nötfärs

Köttbullar i tomatsås med penne och riven ost

Ingen dum middag på Valborg. Gjorde en tomatsås med lite karamelliserad socker i botten, en burk krossade tomater, soja och balsamvinäger i en bra balans mellan sötma, sälta och syra. Lät såsen sedan få lite smak av Italiensk salladskrydda. Stekte köttbullar av nötfärs som sedan fick gå färdiga i tomatsåsen. Serverade med nykokt Penne, riven prästost och så lite krasse på toppen. En flaska Italiensk rött satt inte fel det heller!

Rester av stekt eller kokt kött

Wokade rester av högrev bl.a

Så himla kul att göra något nytt av rester, spagetti från fredagens pasta och räkor, samt rester av högrevsbiffen wokade tillsammans med skuren rödlök och ett huvud pak choi, smaksatt med bassåsen jag skrev om för ett par dagar sen. Sen lite Sriracha chilisås på tallriken för lite hetta efter behag.

högrev av fjällko

Stekt högrev från fjällko

Gjorde kalops härom dagen och hade då en högrev från fjällko i frysen som jag tinade upp – passade då på att skära ut en fin bit av reven som både var melerad och utan hinnor innan jag skar kalopsbitar av resten. Det var den fina biten som kom till pass här i helgen i form av två utbultade biffar som jag stekte till önskad grad, lite genomstekt för frun och mera rosa för mig. Serverade med hemgjord pommes i Airfryern, stekt sparris och en hemslagen hollandaiesås. Lite av köttets lustar alltså, riktigt smarrigt!