Category Archives: Lamm

Lammfärs

Shepherds pie

Shepherds Pie på traditionellt vis, tror jag! Blandade lammfärs med ett ägg, worcestershiresås, soja, hackad lök, salt och svartpeppar från kvarn. Smorde en ugnsform med rapsolja i botten, plattade ut färsröran i botten på formen och körde i 225 graders ugn i ca 15-20 minuter. Tog ut formen och ställde att vila. Bredde sist ut HP-sås på färsen. Gjorde en potatispuré som jag blandade ut med – förutom smör, gräddmjölk, salt och nymalen vitpeppar – grovriven prästost och en äggula. Bredde ut purén i färsformen, strödde lite riven prästost över och gräddade i mitten av ugnen, fortfarande 225 grader i ca 20-25 minuter tills moset får en gyllenbrun färg.
Serverade med lite fräsch sallad.

Lammsadel

Lammsadel på nyskördade kokta polkabetor, ugnsbakad potatis och kryddsmör

Kryddade lammsadeln med Persilade, vitlöksklyftor intill benen samt ett par rosmarinkvistarna. Körde i 145 graders ugn till 55 graders innertemperatur. Slog in i sadeln i folie och lät vila i ca 15 minuter innan jag skar ut ytterfilén och skar upp i skivor.

Kokade betorna i saltat vatten till lagom konsistens, spolade i kallt vatten och ”klämde” av skalen och skar i skivor.

Serverade lammskivorna på betorna med ugnsstekta potatisklyftor och kryddsmör smaksatt med mortlad torkad rosmarin.

Lammbog

Lammbog i dillsås

Från frysen igen, en liten fin lammbog som jag tinade och kokade upp i vatten, skummade, tillsatte salt, pepparkorn, lagerblad, morot, palsternacka, lök och en bit rödkål – det var dumt, resulterade att buljongen blev röd och därmed fick såsen en skumt rosa färg. Lät i vart fall sjuda i ca 1,5 Tim. Silade av den röda buljongen och reducerade till hälften. Gjorde en bottenredning, tillsatte buljong och lite grädde samt colorit så färgen såg lite bättre ut innan jag smakade av med vinäger, socker och dill. Serverade med kokt potatis och morötter.


Lammskuldra

Lammskuldra med ugnsbakad potatis och paprikasås

Helt fantastiskt härlig lammskuldra ( bogblad) som fått gå i 125 graders ugn i ca 3 timmar. Serverad med en sås med bas från skyn i ugnsformen med fintärnad paprika, ugnsbakad potatis, morot samt kokt broccoli.