Category Archives: Lamm

Lammfärs Nötfärs

Järpar från Balkan (Chivapchichi) med kikärtssallad och gorgonzola

Man kan väl kalla de järpar från Balkan!? Chivapchichi är stört omöjligt att stava till utan att kika på nätet eller i receptboken. Nåväl, jag hade nötfärs som jag kryddade med salt, nymalen svartpeppar, mald spiskummin, mortlade korianderfrön, pressad vitlök, riven schalottenlök och blandade med ett ägg, lite finhackade oliver och chili efter behag. Oljade händerna och rullade färsen till järpar och stekte i het oljad panna så de fick lite yta och färg. Vred sedan ner värmen och lät dem bli genomstekta. Med fördel sätter man på kolgrillen och grillar järparna för lite mera komplex smak av eld och rök!

Serverade järparna till en sallad av kikärtor, romansallad, rädisor, gurka och tomat som fått svänga runt i lite olja, citron, salt och nymalen peppar. Ovanpå lite västerbottenost i bitar och en sked gorgonzola, detta i brist på get- eller fårost i kylen.

Babylammstek

Liten långbakad lammstek med rotfrukter

 

Långbakade en babylammstek med potatis, morötter, rödlök, vitlök som jag först kryddat med salt, peppar, rosmarin och lite god olivolja. Körde 3-4 timmar i ca 135 graders ugn. Slog på lite vatten i pannan som jag öste allt med ett par gånger under stektiden, fyllde på vatten vid behov.

Serverade så det möra köttet med skyn och övrigt från ugnsformen, lite persilja på toppen och några tomatskivor till.

Lammlägg

Lammlägg i rödkål

Fräste lammläggskivor i olja, saltade och pepprade och lade över i ugnsform. Fräste rödkål i pannan som jag tidigare fräst köttet i och skedade över köttet. Hällde lite vatten i pannan och hällde över i ugnsformen. Kryddade med salt och lite nymalen svartpeppar och lade i några lagerblad. Täckte med folie och körde i 140 graders ugn i ca 3 timmar.

Serverade lamm i kål med kokt potatis och lite sallad.

Lammbog Lammskuldra

Kokt lammbog med dillsås

Riktigt god söndagslunch, ett bogblad av lamm som fick sjuda tills det lossnade fint från benet i vatten med bitar av gul lök och morot, salt, svart- och vitpepparkorn samt lagerblad. Reducerade buljongen och silade sedan av den. Gjorde en bottenredning och spädde med buljongen och smakade av med ättika och socker samt rejält med skuren dill. Plockade det avsvalnade köttet från benet och skar det i skivor/bitar, lade i såsen så allt fick bli varmt igen.

Serverade köttet med såsen, nykokt potatis och morötter samt lite ättiksgurka till och ärtskott på toppen.