Category Archives: Torskfilé

Skreifilé Torskfilé

Gryta på skreitorsk, lök, morot och potatis

Skalade och skar potatis, morötter och en gul lök i ätvänliga bitar. Fräste lätt i en nonstickbelagd gryta/kastrull, tillsatte lite persilade och en ekologisk umamibuljongtärning (Kung Markatta). Hällde över lite vatten och lät koka lätt en stund innan jag spädde med grädde och lät sjuda tills potatis och morötter mjuknat då jag tillsatte lite hackad dill. Hade skurit skreitorskfilé i bitar och saltat lite på dem innan jag började med potatisen. Lät dem ligga på skärbrädan tills det var dags att vända ner dem i grytan och bli precis färdiga. Serverade grytan med ett skivat kokt ägg och lite finskuren dill på toppen.

Torskfilé

Smördegsinbakad torskfilé med sparris och gurksallad

Skar den färska torskfilén i lagom stora portionsbitar, ryggbitarna är bara att skära och de tunnare delarna viker man ihop så tjockleken blir ungefär densamma på alla bitar. Jag kryddade med persilade och salt och lade bitarna på ett färdigköpt smördegsark, vek degen runt bitarna, skar av och tryckte ihop de öppna kanterna med en gaffel, sådär man gör när man trycker ihop piroger. Penslade med uppvispat ägg på ovansidan av degknytena och bakade av i 210 graders ugn i ca 18-20 minuter. Parerade med folie på  ovansidorna så det inte blev för brända.

Serverade den inbakade torsken med lättstekt grön sparris och en gurksallad gjord på små tärningar av slanggurka som jag först saltade lite på och sedan blandade med hackad picklad rödlök, majonnäs och crème fraîche. Några små tomathalvor och lite dill på toppen och ett glas kallt rosevin till blev pricken över iet!

Torskfilé

Torskfilé i färsk spenat och grädde

Sköljde och skar den färsk spenaten grovt, fräste lätt i olja i stor stekpanna. Lät steka tills det mesta av vattnet kokat bort, lade i en klick smör, saltade och vred ett varv med svartpepparkvarnen. Skar torskfilén i portionsbitar, saltade lätt och lade ner i pannan med spenaten och lät steka en stund på var sida. Hällde över grädde och lät sjuda lätt tills fisken var färdig.

Serverade fisken med spenaten och kokt potatis, några tomatskivor och en citronbit.

Lax Torskfilé

Pasta och spenat med sås av purjolök, lax och skreitorsk

Idag handlade jag både en torsksida och en laxsida för depå i frysen. Putsade till filéerna och delade upp i lämpliga portionsstorlekar. Kvar blev också lite bitar av både torsk och lax som fick bli kvällens middag. Skar fisken i mindre bitar och saltade dem lätt och lät dem stå i kylen någon timma. Skar en bit purjolök i bitar som jag sedan förvällde i lättsaltat vatten. Hällde av kokvattnet i en skål och ställde åt sidan. Tillsatte smörolja i kastrullen med den förvällda purjolöken, strödde över lite vetemjöl och rörde om innan jag tillsatte kokvatten och grädde till bra konsistens. Smakade av med salt och peppar och en skvätt vitvinsvinäger. Tillsatte och rörde ner de saltade fiskbitarna och lät dem sakta värmas och gå färdigt på svag värme i såsen medan pastan kokade. När jag hällt av pastavattnet tillsatte jag lite nymalen peppar, en näve färsk spenat och lite olja och ställde tillbaka pastan på spisen så spenaten blev tillagad.

Serverade pastan med såsen och lite riven parmesan på toppen.