Category Archives: Potatis och rotfrukter

Rester av potatismos

Potatisbullar av restpotatismos

Mera vardagsmat, den här gången vegetariskt gjort av rester, kan ju inte bli bättre! Rörde ner två ägg i en bunke tillsammans med potatismos från kylen som blev kvar från dagen innan. Tillsatte majsenastärkelse så konsistensen blev som en deg. Smakade av med salt, peppar och riven muskotnöt. Formade till bullar, vände i ströbröd och stekte i smörolja på medelvärme. Serverade med strimlad vitkål och rårörda lingon.

Kippers Kycklingvingar Potatis

Kippers, kycklingvingar och hasselbackspotatis, smått och gott!

Gott och blandat blev det på fredagens AW (utan W)!
Köpte några Kippers här om dagen (Kippers är sill som fläkts i ryggen, rensats från huvud och ryggben, legat i saltlake och kallrökts, inte att förväxlas med Böckling som är strömming som saltats och varmrökts utan att rensats innan).
Gjorde tre anrättningar av kippers:
1. Bitar av kippers utan skinn som fick marinera i en lag av champagnevinäger och lite olivolja tillsammans med tunnskivad purjolök! Låg ca ett dygn i marinaden.
2. En låda med bitar av kippers i en form tillsammans med strimlad gul lök och en blandning av grädde, tomatketchup, en skvätt mjölk, salt och nymalen svartpeppar. Gratinerades i 200 graders varmluft tills den fått lite färg. Serverades ljummen.
3. En röra av skinnfria kippersbitar, i créme fraiche, majonnäs, hackad dill samt salt och peppar efter behag.
Utöver Kippersfrossan hade jag också några kycklingvingar och ben som jag kryddat och kört i ugnen tillsammans med lite hasselbackspotatis.
OBS – alla tre kippersrätterna är kalas att ha på knäckebrödsmacka om det blir rester kvar!
Jo förresten, en pilsner blev det också.

Lammbog Morötter Palsternacka Potatis

Långbakad lammskuldra i buljong med lök och rotfrukter

Jag hade en lammbog med ben i frysen som jag tinade upp i kallt vatten. Torkade av och kryddade med persilade, vitlökspulver och salt. Lade i ugnsform och ringlade över lite olivolja och toppade med några kvistar timjan. Ställde i mitten av ugnen på 110 grader och körde nästan hela dagen. Mot slutet drog jag på lite mera värme för färgens skull.
Skar morot, potatis, palsternacka och röd lök i bitar, lät allt fräsa lätt i smörolja utan att ta färg, tillsatte lite vatten, äppelmust och en tärning grönsaksbuljong och ett lagerblad. Plockade isär köttet från benen och lade benen i rotfruktskoket som fick sjuda under lock tills rotfrukterna mjuknat något. Plockade upp benen, smakade av med vinäger, nymalen svartpeppar. Tillsatte mangold och tomater skurna i bitar som fick ett uppkok tillsammans det plockade köttet som också åkte i för att bli varmt.
Serverade på varma tallrikar och lite fylligt rödvin till.

Fjärdedelskorv Fläskfärs Kokt potatis Nötfärs

Fjärdedelskorv

Alla har vi ju våra böjelser, jag gjorde korv här i veckan! Hade ett gammalt recept i huvudet till ”fjärdedelskorv”, dvs en fjärdedel av vardera fläskfärs, nötfärs, grisspäck och kokt potatis som jag också malde. Saltade med 2 procent nitritsalt av hela smetens vikt och kryddade med mortlad svart-och vitpeppar som jag först rostat i torr stekpanna, chilipulver, riven muskotnöt, timjan samt gul lök som jag först stekt och finfördelat med mixern. Stoppade i fjälster och lät korven ligga i kylen och mogna ett dygn. Varmrökte sedan några timmar i 80-90 graders rök.
Blev riktigt bra, ordentlig röksmak som passar fint som tilltugg till en kall pilsner t.ex!