Det här är matinspiration!

Hej, jag heter Hasse Johnson, känd i vänkretsen för att vara en matnörd i största allmänhet, men om jag får säga det själv så handlar det om ren självbevarelsedrift eftersom vi måste äta mat varje dag och då måste man förhålla sig till det på något sätt. Jag har valt att gilla att både laga och äta god mat med dryck därtill!

Med den här bloggen vill jag inspirera andra som har svårt att hitta på vad som, till vardags, skall komma på bordet till lunch, middag eller i matlådan. Jovisst blir det en och annan festrätt också. Mina recept innehåller inte några mått på antalet teskedar eller dl som ingår utan jag förutsätter att du har känslan för det själv eller så går det att hitta på nätet. I vissa fall hänvisar jag till länkar som du kan klicka på för måttangivelser och annan detaljerad information.

2011, maj-juli 001

28 Comments

  • Thomas Riongvall
    8 februari, 2013 - 11:18 | Permalink

    Hej,

    Malin tipsade mig. Snygg sida!
    Jag ska hålla den under bevakning, traditionella rätter med lite flärd går bra
    hem hos våran familj.

    /Thomas

    • admin
      8 februari, 2013 - 11:48 | Permalink

      Hej Thomas!, Kul att du gillar sidan. Ska försöka förbättra med lite tekniska finesser där man bl.a kan lägga in sin e-postadress och få mail när det finns ett nytt inlägg. Få se hur det går.
      /Hasse

  • Annica Lejonberg
    14 februari, 2013 - 06:46 | Permalink

    Nu har jag hittat hit! Kul, lycka till!

  • Hans-Göran
    4 mars, 2013 - 09:56 | Permalink

    Trevlig och intressant hemsida. En intressant idé. Din matlagning är väl känd. Men att du skulle starta en hemsida. Jag måste säga att det kom som en liten överraskning. Men en trevlig överraskning.

    • admin
      4 mars, 2013 - 10:19 | Permalink

      Tack för det Hans-Göran. Jo nog har jag haft den här ide’n rätt länge och nu är den igång. Kul att du tycker upplägget är bra. Är bl.a tänkt att inspirera utifrån vad man har för råvara hemma – därav råvarutegistret!

  • Bo Nilsson
    9 mars, 2013 - 12:20 | Permalink

    Tänk att det finns flera som tänker som jag. ta vara på restyerna från varje måltid och skapa något nytt och gott. Underbar hemsida som jag definitivt skall hålla under uppsikt och återkomma till. Äntligen en som gjort revbenspjäll som jag mina föräldrar hade som tradition att servera under juldagen till oss barn med respektive. Får nästa ståpäls, som npgon en gång myntade. Än en gång Tack.

    • admin
      9 mars, 2013 - 03:00 | Permalink

      Tack Bo för dina glada tillrop. Ska göra vad jag kan för att lägga in inspirerande uppslag till god och enkel vardagsmat lagad från grunden!
      Hasse J

  • Kerstin
    10 mars, 2013 - 12:17 | Permalink

    Hej Hasse!

    Snygg sida! Jag som sa att jag saknade dina mattips vid lunchbordet (på jobbet). Nu kan jag få ideer och uppslag i alla fall, som jag sedan kan önska av Göran.
    Ha det så bra
    Kerstin

    • admin
      10 mars, 2013 - 08:24 | Permalink

      Hej Kerstin!
      Kul att du tycker sidan ser bra ut. Javisst, titta ut något så mailar du länken till Göran och skriver, det här vill jag ha ikväll!
      Ha det ni också
      Hasse

  • Thomas
    17 mars, 2013 - 05:29 | Permalink

    Hej! Här får jag nog fin inspiration, fin sida! Fick tipset av Janne såklart….

  • Amanda Stackpool
    26 augusti, 2013 - 01:32 | Permalink

    Hej Hasse!

    Janne told me about your food blog the other day when we were talking on Skype! It’s great! I made the meatballs tonight – they were a little bit different to the ones that Anders Morén used to make! I think I will be using you for inspiration again in the future!

    I don’t write in Swedish (it takes too long!) but I read it very well! Congratulations on a great blog!

    Now you have fans in Australia!
    Love Mandy x

    • admin
      26 augusti, 2013 - 04:52 | Permalink

      Tack Mandy!
      Så kul att ha en följare i Australien. En fan på längre geografiskt avstånd kan man nästan inte få. Men för god och vällagad mat finns inga avstånd som är för långa.
      Det där med köttbullarna är också kul. Som du vet är det nästan en nationalrätt här i Sverige. Det finns troligen lika många recept som det finns kockar, både proffs och amatörer!
      Jättekul att höra från dig!
      Hälsningar
      Hasse

  • 19 september, 2013 - 11:59 | Permalink

    Hej Hasse
    vi och Per är kompisar från Spanien och Sverige (Stockholm). Min dotter driver restaurang i Benahavis, strax norr om Marbella i vilken jag är minst sagt aktiv. Varje månad ger vi ut ett Nyhetsbrev med bl a recept. Du kan läsa några på vår hemsida. Därutöver har vi samlat en del av våra recept i en liten kokbok, som är under arbete. Allt på en amatör nivå.

    Nu min fråga. Jag tycker det skulle vara roligt med en gästskribent i vårt Nyhetsbrev för Oktober. Får jag ta ett recept med foto till vårt Nyhetsbrev? Får jag ta med ditt foto och ref till din hemsida? Har du något recept som spontant dyker upp i huvudet sim skulle passa oss landsflyktiga?
    Hälsningar
    Peter Gavrell, Urb Dominion Beach, 29680 Estepona, Spanien tel +34 952 79 11 78

    • admin
      19 september, 2013 - 06:09 | Permalink

      Hej Peter!
      Det var kul att du hörde av dig här på bloggen. Jag tror nog att jag varit på er dotters restaurang för ett par år sedan.
      Visst får du ta recept, bild och hänvisa till adressen. Om jag skulle tipsa om något speciellt recept kunde kanske brorsans Wallenbergare vara något. Sök på Wallenbergare eller klicka på kalvfärs. Annars finns det ju massor av recept som är gångbara för alla landsflyktiga, varför inte inte den stekta sjötungan som jag lagade när vi var i Spanien tidigare. Den köpte jag för övrigt på Mercadonan, de har ju riktigt bra fisk för det mesta!
      Hoppas vi ses nån gång när det passar och då vi är i Spanien!
      Hälsningar
      Hans

  • Anette Näs
    7 december, 2014 - 10:14 | Permalink

    Hej Hasse

    Jag gillar verkligen din sida.För mig känns den enkel och bra upplagd.
    Det jag gillar med dina recept är att de inte är så millimeter detaljerade men ändå ger super inspiration och enkla förklaringar på hur man gör. Har också samma uppfattning som dig om
    att vi ska ta hand om våra rester, som ibland kan göras om till en ny maträtt en annan dag, eller bli svensk ” tapas” om det bara är lite kvar.
    Har du provat göra oxsvans än? Det var ju så gott mmm
    Kommer att kika in här lite då och då.

    Hälsningar
    Anette Näs

    • admin
      8 december, 2014 - 04:53 | Permalink

      Hej Anette!
      Kul att du gillar mitt bloggupplägg, hoppas jag kan inspirera till både lite gammalt och nytt på bordet! Jag har inte testat oxsvans än. Har en hel del kött (kronhjort och vildsvin) i frysen som jag måste ta vara på innan jag köper mera kött! Men du gav mig en idé, man kan säkert göra en sån där ”puck” av framdelskött från hjort som vi åt på oxsvans i Spanien. Då skulle man smaksätta den med lite vilttvist, kanske lingon och en skvätt sherry!
      Tack för senast och hälsa Leif, hör av er när ni är i Västerås!

  • Bengt-Åke Johnsson
    10 december, 2014 - 06:14 | Permalink

    Hej, jag har ett gammalt recept på färsksaltad gurka som jag fått från min farmor. Snabbsaltad gurka är på Västkusten inget som normalt finns så jag undrar hur ditt recept ser ut, jag älskar denna gurka och har provat några olika recept med olika resultat

    1 ½ liter vatten
    1 kg Västeråsgurkor
    1 dl havssalt (grovt salt)
    Löv från Klarbär
    Löv från Svart Vinbär
    Krondill
    3 st sockerbitar
    En liten bit pepparrot

    Lägg gurkorna i blöt ett par timmar. Blanda vatten, salt, socker.
    Täck bottnen väl i en stor kruka eller glasburk med dubbelt så mycket Klarbärslöv som Svarta Vinbärslöv. (2-3 löv per gurka) Toppa med några dillkronor.
    Varva gurkor och krondill och avsluta med krondill. Häll på lagen. Gurkor och dill skall vara väl täckta med vätska.
    Lägg i pepparroten (för att den färsksaltade gurkan skall hålla sig längre)
    Täck krukan med ett lock eller tallrik och förvara svalt.

    Mvh
    Bengt-Åke

    • admin
      11 december, 2014 - 11:45 | Permalink

      Hej Bengt-Åke!
      Tack för ditt fina recept på gammal hederlig saltgurka. Ska jag testa när säsongen för Västeråsgurka kommer nästa gång. Har dock inga klarbärblad men det kanske funkar enbart med vinbärsblad (har en vinranka – kanske kan vara något istället för klarbär).
      Enkel snabbsaltad gurka gör jag så här. Lägger halvdecimeters bitar av slanggurka (alternativt tvättade och pickade Västeråsgurkor) i en saltlag som jag kallrör av en halv deciliter salt, ca 7 dl vatten, en nypa socker och några dillstjälkar. Låter stå kallt och dra i minst 2 dygn. Det här är en billig och god variant till den snabbsaltade gurkan som man ofta kan köpa i lösvikt i butikerna för över 100 kr kilot!
      Goda mathälsningar
      Hasse

  • Alf Hellström
    5 maj, 2015 - 07:03 | Permalink

    Hej Hasse
    Vilken kanon blogg har skickat till alla mina bekanta som är ”matnördar”
    Har några bra föslag på mat om man vill testa5:2 dieten ? inte så mycket kyckling (har varit i den fabriken)
    MVH/Affe

    • admin
      5 maj, 2015 - 07:35 | Permalink

      Kul att du gillar bloggen. Jg har också testat 5:2 dieten när vi var i Spanien, 5 dagar rödvin och två dagar vitt 🙂

      • Alf Hellström
        6 maj, 2015 - 02:51 | Permalink

        Tack för de tipset var det inte svårare !! då är det bara att köra

  • Inga Lagerholm
    27 oktober, 2016 - 11:53 | Permalink

    Hej!
    Vilken trevlig kväll igår och tack för trevligt samtal. Lycka för en skaldjursälskare.
    Hittade din blogg och den inspirerar verkligen. Kommer att titta in där då och då.

    Mvh
    Inga L

    • admin
      27 oktober, 2016 - 08:12 | Permalink

      Tack detsamma, väldigt trevligt och givetvis spännande att ha varit med om en förhandstitt på det historiska steget med en egen Fiskauktion i Stockholm. På tiden eftersom jag alltid har varit tveksam till att vår Mälarfisk först ska resa till Göteborg innan de hamnar på våra tallrikar i Mälardalen!

  • Alf Mölleryd
    27 oktober, 2016 - 11:43 | Permalink

    Hej Hans,
    Vilken grymt fin matisda du har byggt upp. Snart går Ann min sambo i pension och jag är urkass på matlagning, men när vi är hemma båda två så kan hon inspirera mig att använda dina recept. Jag kan ordna lite Vänerlöjrom om du gillar det.
    Ha det bra.
    ALF M

    • admin
      28 oktober, 2016 - 10:09 | Permalink

      Hej Alf!
      Kul att du gillar min blogg. Ni är så välkomna att hämta inspiration från sidan, det är ju själva tanken med den. Det här med matlagning är ju en passion för mig, därför lägger jag både tid och stort engagemang i det. Du har ju så många andra järn i elden, det kanske är orsaken till att det inte blir så mycket tid kvar till matlagningen, tror inte du är urkass. Ska bli spännande att se och höra om dina framsteg i köket. Tack för ditt fina erbjudande om Vänerlöjrom. Har dock redan en stående order och leverans av ett kilo d:o genom goda vänner i Kristinehamn så jag sitter nöjd så länge det funkar (var bara förra året som leveransen uteblev – var ett dåligt fångstår om jag förstått det hela rätt).
      Ha det gott
      Hasse

  • Mia
    4 oktober, 2018 - 02:42 | Permalink

    Hej Hasse. Visst är det härligt med matlagning & med recept utan mått. En del stirrar sig blinda på recepten, att råvarorna inte räcker till. Det är väl bara att höfta för tusan, lägga till lr ta bort ngt. På så sätt skapas ju nya maträtter också. Tack för all inspiration på bloggen. Hoppas fler får upp ögonen för denna sida, och för matlagning över lag. Allt behöver inte slängas bara för att ”Bäst-före-datumet” gått ut. Lukta, smaka, känn först på varan. En vissen grönsak passar ypperligt till Soppa tex. Kram till er alla bland grytor & kastruller / hälsn Mia

    • admin
      4 oktober, 2018 - 07:31 | Permalink

      Tack Mia, så kul att du gillar min inspirationssida. Jag använder den faktiskt själv ibland som min egen ”kokbok” när jag vet i bakhuvudet att jag gjort något gott av en råvara men inte riktigt kommer på vad, då söker jag på råvaran och får då oftast träff på det jag glömt!
      Hälsningar
      Hasse

  • Kommentera

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *