Category Archives: Kycklinglårfilé

Kycklinglårfilé

Ångbakade kycklinglår och betor med dillsås

Ikväll fick både kycklinglåren, skinn och benfria, som säljs under begreppet kycklinglårfilé och tillbehören bakas i ångugnen. Tidigare idag fick kycklingbitarna en dust av mitt hemgjorda sellerisalt (grovt salt som mixats tillsammans med den ugnstorkade blasten från rotselleri, gör en sån laddning varje höst då rotsellerin säljs med blast och hela härligheten på Bondens marknad). Kycklingbitarna fick sedan ligga i kylen ett par timmar under eftermiddagen.

Tvättade ett knippe gulbetor och primörmorötter, delade i något så när lika stora bitar, lade i rostfritt kärl utan smör eller kryddor. Sedan fick både den kylskåpskalla kycklingen och rotfrukterna baka en knapp timma i 96 graders ånga. Tog ut ur ugnen och konstaterade att både kycklingen och rotfrukterna var perfekt tillagade. Av vätskan som bildats av både rotfrukterna och kycklingen gjorde jag en dillsås. Det var så fina smaker och färg i spaden så det behövdes bara lite hackad dill och en skvätt vinäger, så en bottenredning förstås men ingen annan smaksättning. Lite minitomater och gurkskivor fick ackompanjera!

Kycklinglårfilé

Gryta av benfria kycklinglår, tomater och bönor.

Billigt, snabbt, enkelt och klimatsmart! Mera vegetabilier och mindre kött av gris och nöt. Det här måste ju vara idealiskt i det avseendet. Brynte bitar av kycklinglårfileer och finskuren gul lök, tillsatte tomatpuré, salt och nymalen svartpeppar och lät fräsa en stund. Tillsatte en kycklingbuljongtärning och en liten skvätt vatten och lät buljongtärningen lösas upp. Tillsatte 1 burk krossade tomater, ekologiska förstås och lät sjuda utan lock ca 15 minuter. Tillsatte sist en förpackning avsköljda blandade bönor, också ekologiska, lät bli ordentligt varmt och serverade med nykokt ris.

Kycklinglårfilé

Sjömansbiff med benfria kycklinglår.

Med en öppnad öl i kylen och ett paket kycklinglårfilé kom jag på tanken att göra en sjömansbiff med kycklingen. Skivade potatis och gul lök tunt på mandolin, fräste i smörolja och kryddade med salt och nymalen svartpeppar. Hällde över det stekta på ett fat och skar kycklingbitarna i mindre och lite tunnare bitar, stekte i smörolja och kryddade på samma sätt som potatisen. Hällde tillbaka potatisen i pannan och fördelade kycklingbitarna och potatisen jämt i pannan. Hällde på öl så det knappt täckte, lade på lock och lät sjuda ca 15-20 minuter.

Serverade med inlagd gurka, tomater och lite persilja på toppen.

Kycklinglårfilé

Kycklinggryta med gurkmeja

Av ett pkt benfria kycklinglår (lårfile) tänkte jag göra två anrättningar, den ena att äta direkt och den andra för senare bruk. Sjöd kycklingbitarna i vatten med salt, svartpeppar, lagerblad och lök tills de var genomkokta, ställde kastrullen åt sidan. Vände bitar av potatis i en kastrull med smörolja på medelvärme, kryddade med salt och nymalen svartpeppar och lade på locket en stund, tillsatte skuren paprika och bitar av butternutpumpa (det var ju för jag råkade ha det hemma så här tar man ju vad som finns). Rörde ned malen gurkmeja och lite vetemjöl, tillsatte buljong från kycklingkoket och en skvätt grädde. Lät det sjuda lätt tills potatisen blev genomkokt och skar sedan ned bitar av den färdigkokta kycklingen. Smakade av med salt och peppar samt lite mild vinäger. Serverade grytan på varme tallrikar och toppade med skivor av rädisor och lite salladslök