Category Archives: Biff

Älgbiff Biff Hjortbiff

Helstekt älgbiff i skivor med vitlökssmör, stekt potatis, skärbönor och mustig tomatsås

En bit utskuren biff av älg fick en omgång kryddor, salt, peppar, persilade och sist smetade jag på fransk senap och lade i ugnsform. Körde sedan i 180 grader till en önskad innertemperatur, jag valde knappt 60 grader eftersom jag fått ”beställning” knappt genomstekt! Tog ut köttet som sedan fick stå och vila nära en halvtimma.

Fixade under tiden tomatsås *) och bakade lök och tomatskivor med grillelementet i ugnen. Stekte den förkokta potatisen i halvor och förvällde skärbönorna.

Innan serveringen skivade jag biffen i cm-tjocka skivor, klickade över vitlökssmör och värme snabbt på i den heta ugnen.

Biff

Biff stroganoff med ris

En bit kvar av gårdagens biff, fick bli en mustig biff stroganoff med ris idag. Skar biffen i cm-tjocka strimlor och stekte med lök, kryddade med salt och peppar, tillsatte tomatpuré och pudrade över lite vetemjöl och rörde om. Spädde med vatten, grädde och en klick creme fraîche. Smakade av med ketchup och lite fransk senap och lät sjuda en liten stund.

Serverade med kokt jasminris och sallad med senapsdressing.

Biff

Biff femöring med ugnsbakad färsk vitkål

Kvällen bjöd biff femöring med lök och ugnsbakad färsk vitkål.
Vanlig utskuren biff i skivor, stekt lök, ugnsbakad tomat, stekt ägg och så den ugnsbakade färska vitkålen som jag delade i två halvor, lade över i ugnsform mitt snittsidan uppåt, klickade över smör, ringlade honung och strödde flingsalt över och körde på 220 graders varmluft i ca 40 minuter. Kålen skall gärna få ordentlig bränna på ytan.
Serverade alltsammans med ett par glas italienskt fylligt rödvin!

Biff Utskuren biff

Biff med stekta rotfrukter, kryddad färskost och picklad rödlök

Köttets lustar tränger sig på ibland, just idag fick det därför bli ett par skivor biff i den ena stekpannan och lite rotfrukter i den andra, ja inte bara rotfrukter förresten, några buketter blomkål också! Blandade färskost med salt och riven pepparrot och tillsatte lite finskuren gräslök från frysen.

Stekte stavar av kålrot och halverad palsternacka i olja med lite flingsalt över. Stekte tills det mjuknat något och då lade jag ned skivor av blomkål som fick steka med en stund mot slutet. Stekte biffarna med salt och peppar och lade sedan över på tallrik och lät dem vila under folie.

Serverade biffskivorna ituskurna på de stekta rotfrukterna, lite sallad, färskosten på toppen och den picklade rödlöken bredvid.