Category Archives: Varmrökt lax

Varmrökt lax

Melonsallad, kokt ägg och röra på varmrökt lax

Hade ett par skedar laxröra gjord på varmrökt lax, majonnäs och crème fraîche med chilismak i kylen, det var rester från lördagens lite festliga tilltugg till bubblet.

Skalade och skar melon i bitar, blandade med sommarsallad och lade i botten på djupa tallrikar, toppade med laxröran och ett par kokta ägghalvor, lätt och god lunch när sommaren dröjer sig kvar.

Varmrökt lax

Varmrökt regnbågslax med potatis, broccoli och remoulade.

fullsizeoutput_1f7a

Började med en något annorlunda remoulad. Löste lite Colmans senapspulver i några droppar vatten, tillsatte honung, salt, svartpeppar från kvarn, en sked vardera av majonnäs och creme fraîche. Hade sedan finhackat rödkål och inlagd squash som jag blandade ned i senapsröran och ställde sedan att dra i kylen.

Skinnade av och plockade isär den varmrökta fisken och försökte få den så benfri som möjligt. Lade i ugnsform och lät den bli ljummen under folie i 80 graders ugn. Kokade potatis och broccoli.

Serverade fisken på potatisen och broccolin med ett par klickar remoulad vid sidan, toppade med lite bladpersilja.

 

Avocado Kycklingfärs Löjrom Squash Varmrökt lax Zucchini

”En blandning av kött och kallt”

img_2212

Passade ju inte med en blandning av sött och salt, som Lasse Berghagen skrivit i sin fina Stockholmslåt, utan det fick bli ett litet nödrim för att stämma lite överens med verkligheten.

En liten fredagsbuffé eller tapas om man så vill, där både en precis mogen avokado (”direktimporterad” av våra goda vänner Gerd och Stig-Åke från den egna trädgården i Spanien) med löjrom, crème fraîche och finskuren gräslök som får stå för det kalla. Köttet representerades av färsbullar jag gjort av kycklingfärs. På bordet hade jag också en minilaxpudding gjord av rester av varmrökt lax samt lite förvällda sockerärtor och ugnsbakade skivor av zucchini. Serverade dessutom sweetchilisås att doppa såväl sockerärtor som färsbullar i.

Varmrökt lax

Hemgjord pasta med sås på rökt lax toppad med tryffelpecorino

img_2208

Fick för mig att göra egen pasta till kvällen. Hittade ett enkelt och bra recept som jag gärna förmedlar här. Siktade ca 200 gram durumvetemjöl på bänken, gjorde ett hål i mjölhögen där jag hällde två ägg som jag rört ihop med en skvätt god olivolja och en nypa salt. Nöp ihop till en deg och knådade smidig och jämn och lade i plastfolie att vila minst en halvtimma. Mjölade bänken med durumvetemjöl och kavlade sedan ut i omgångar så tunt jag kunde. Vek ihop de utkavlade degrundlarna och skar i önskad bredd, vecklade ut banden och lade på bräda att torka lite. Kokade sedan i saltat vatten ca 2-4 minuter. Hällde av i durkslag som vanligt och spolade över lite vatten. Tillbaka ii kastrullen med olivolja och några varv med svartpepparkvarnen och lite flingsalt över. Resultatet blev jättebra, matigt och gott.

Serverade den nykokta pastan med en sås som jag gjort av en gräddig bechamelsås smaksatt med lite fiskbuljong och varmrökt lax. Toppade med hyvlad tryffelpecorino och lite grönt!