Category Archives: Kycklingbröst

Kycklingbröst

Stekt och fylld kycklingfilé med brysselkål, kokt potatis och skysås.


Skar upp en ficka på kycklingfiléerna och vek ut dem, kryddade med salt, torkad salvia och en gnutta chiliflakes. Fyllde sedan med bacon, soltorkad tomat och en bit ost och vek sedan ihop och band ett snöre runt. Kryddade med salt, salvia och chiliflakes även runtom och vände i lite mjöl. Stekte sedan i smörolja så filéerna fick färg runtom. Ställde in i 140 graders ugn. Mot slutet hällde jag i en skvätt grädde i pannan och lät sedan gå färdigt till ca 70 graders innertemperatur. Tog ut och lät vila i pannan.
Serverade kycklingen uppskuren i skivor på den kokta och smörslungade brysselkålen med kokt potatis och skysåsen, sen lite grönt förstås.
En flaska rött blev det också, Côtes-du-Rhône!

Kycklingbröst

Panerad kycklingschnitzel, rostade rotfrukter och tomatsås

Delade skinn- och benfria kycklingbröst på ”plattten” så varje bröst blev två tunnare bitar. Bankade ut dem något, kryddade med salt och nymalen vitpeppar, vände i mjöl, doppade i ägg uppvispat med fransk senap och vände sist i ströbröd blandat med riven parmesan. Lade på ett fat och ställde i kylen någon timme så panering och smak fick sätta sig. Förberedde under tiden morötter, persiljerot, potatis och rödlök som jag skar i lämpligt stora bitar och blandade med olivolja, salt, persilade och rosmarin. Gjorde tomatsåsen såhär, en återkommande goding som är så bra att ta till när man inte har någon såsbas. Smälte socker i botten på medelvärme i en kastrull, slog på kinesisk soja, röd balsamvinäger och en förpackning passerade tomater. Smakade av så balansen mellan sötma, syra och sälta kändes bra och tillsatte sist lite mortlade korianderfrön. Den här gången hade jag inga passerade tomater utan bara krossade, men det ordnade sig ändå, mixade bara den färdiga såsen.

Stekte kycklingschnitzlarna i smörolja på medelvärme, rostade rotfrukterna i Airfryern, 160 grader i ca 20 minuter (går ju lika bra i ugnen förstås) och serverade med såsen.

Kycklingbröst

Senapspanerat kycklingbröst med ristimbal och plommonchutney

Skar upp kycklingbrösten längs med men inte rakt igenom. Vek ut och kryddade på båda sidor med salt och nymalen svartpeppar. Smetade på fransk osötad senap och lade en skiva lufttorkad skinka på varje bröst och vek ihop. Vispade upp ett ägg med fransk senap. Vände sedan kycklingbrösten i mjöl, doppade i det uppvispade ägget och vände slutligen i panko (Asiatiskt ströbröd) innan jag stekte på medelvärme tills kycklingen fått fin färg runtom. Lade över i ugnsform och bakade dem färdiga i 140 graders ugn. Körde till 70 graders innertemperatur.

Serverade kycklingbrösten uppskurna i skivor med en ristimbal där jag hade tillsatt lite frysta gröna ärtor när riset var färdigt, värmde upp så ärtorna tinade och blev varma. En sked plommonchutney och ett par tomatklyftor fick det också bli på tallriken.

Kycklingbröst

Kyckling ”Gordon Blue” med stuvad svartkål

Ingen dum kombo, köpte delade kycklingbröst som jag bankade ut, kryddade med salt och peppar, lade en skiva pastramiskinka och en ostskiva på hälften av de utbankade bitarna och lade de andra ovanpå. Vände i vetemjöl och stekte på medelvärme på båda sidor tills de blivit genomstekta.

Serverade kycklingen uppskuren på lättstuvad svartkål som jag smaksatt med salt, peppar och riven muskotnöt. Dessutom bitar av tomat och nykokt potatis med persilja på toppen.