Category Archives: Gösfilé

Gösfilé

Stekt mälargös, kokt potatis, romsås och frasiga grönkålschips.

Lätt och snabbt men ändå lite lyxigt. Ibland gör jag genvägssås, dvs kokar ner vatten och en buljongtärning av lämplig sort, låter den koka ner så det bara återstår en liten koncentrerad skvätt kvar i kastrullen, då häller jag på grädde och låter sjuda försiktigt så det blir en ganska tunn sås. Smakade av med en skvätt vitvinsvinäger och i det här fallet tillsatte jag också ett par teskedar röd kaviarmix. Sköljde och torkade grönkål och rev i bitar från de hårda stjälkarna. Körde sen grönkålen med olja och flingsalt i 190 graders varmluftsugn, vände runt grönkålen då och då och passade så de inte blev brända. Tog ur ugnen när den kändes frasiga.

Stekte så gösfiléerna och kryddade med salt och nymalen vitpeppar. Lade upp kokt potatis med såsen över och lade den nystekta fisken ovanpå och den frasiga grönkålen runt om.

Gösfilé

Ugnsbakade morötter med stekt Mälargös och potatispuré

Nästan 100 procent närproducerad snabbmat kan man säga, nyskördade morötter från Sätra Brunn som jag delade på längden, körde i ugnen med smörolja, flingsalt och lite hemkokt grönsaksbuljong. Serverade med potatispuré (bakpotatis – inte riktigt närproducerad) och nystekt Mälargösfilé. Salladen serverades separat.

Gösfilé

Gratäng med Mälargös och Karljohansvamp

 

Alldeles pinfärsk gösfilé i bitar fick lite salt och vitpeppar från kvarn och åkte sedan in i ugnen (160 gr) i smord form och med en klick smör ovanpå. Körde tills fisken var knappt färdig. Fräste tinad Karljohansvamp i smörolja, tillsatte grönsaksbuljongpulver och lite vetemjöl. Rörde om och spädde med vitt vin och gräddmjölk. Tillsatte riven prästost och smakade av sältan. Sist rörde jag ned en äggula och hällde sedan stuvningen över fisken. Toppade med lite mera riven ost och körde i het ugn eller på gratängläge till den fått lite färg. Serverade gratängen upplagd på nykokt Rigatoni, Kickis*) syltade pyttesmå minitomater och några basilikablad – och titta, det blev de italienska färgerna igen!

*) Min syster som jag träffade för första gången förra året 🙂

Gösfilé

Stekt gösfilé med potatis i persilja och tomater, sparris och dragonkräm

Köpte lite försmak av våren, färsk sparris, tror den kom från Spanien. Stekte sparrisen i smörolja, saltade lätt med flingsalt och höll på värme. Hade kokat råskalad fast potatis, vände runt dem med små halverade tomater, finskuren persilja, pepprig olivolja och flingsalt. Gjorde en kräm av majonnäs, crème fraîche, pressad citron, persilja och torkad dragon.

Serverade den stekta fisken på potatis- och tomatblandningen med sparrisen och dragonkrämen.