Category Archives: Hel kyckling

Hel kyckling

Fredagskyckling i ångugn

 

Hade en hel kyckling som jag torkade av och gned in med en god kryddpasta bestående av salt, peppar, paprikapulver, pressad citron, olivolja, soja, flytande honung, timjan och pressad vitlök. Lät kycklingen baka i 200 graders ugn med intervallånga tillsammans med morötter, gulbeta och palsternacka. Kycklingen tog ungefär 40 minuter och rotfrukterna gick på 30 minuter, så lägg in dem efter ca 10 minuter.

Serverade kycklingen i delar tillsammans med rotfrukter, sallad och lite bröd!

Hel kyckling Kycklingben Kycklingklubbor

Ugnsstekt kyckling, kokta betor och rökt majonnäs

img_2121

Delade en kyckling, gned in med citron och kryddade med lite hett och lite salt. Körde i 190 graders varmluftsugn i ca 45-50 minuter. Delade upp i bröst- och lårbit och serverade med nykokta gul- och polkabetor, rökt majonnäs samt lite vitkålssallad.

Den rökta majonnäsen gjorde jag som en test. Hade rökt lite olja i samband med att jag rökte makrill härom dagen. Gjorde majonnäsen på vanligt sätt med ägg, ättika, salt, paprikapulver och mixade med en skvätt av den rökta oljan och sedan vanlig neutral rapsolja. Blev riktigt gott!

Hel kyckling

Majskycklingbröst, ugnsbakad potatis, paprikasås och brynt blom- och svartkål.

IMG_1717

En härlig sportlovsdag med våra barnbarn Konrad och David, en heldag i trädgården och med riseldning på isen. Även korvgrillning till lunch. Men till middagen blev det inre tjänst med styckning och tillagning av kyckling. Vi hade två majskycklingar som ungdomarna fick lära sig att stycka, koka fond på skroven och i övrigt tillaga både bröst och lår, bröst i stekpanna på spisen och låren i ugnen.

Gjorde en paprikasås genom att skära en röd spetspaprika i pyttesmå tärningar som vi sedan fräste i smörolja, tillsatte lite mjöl och spädde med silad buljong och vispgrädde, smakade av med salt, nymalen vitpeppar och en skvätt vitvinsvinäger.

Serverade de uppskurna kycklingbrösten med paprikasåsen, ugnsbakade potatisklyftor och lite frästa bitar av blomkål och svartkål.

Hel kyckling Kycklingbröst

Lättrimmat majskycklingbröst med lyxris

IMG_1697

Köpte en majskyckling som jag styckade upp i lår, bröst och vingar samt skrovet som jag kokade fond på. Lade bröst, lår och vingar i 5% saltlag några timmar i kylen.

Tog upp kycklingdelarna ur saltlagen och torkade av med hushållspapper. Lade i smord ugnsform med skinnsidan uppåt och kryddade med citronpeppar. Körde i 200 graders ugn med varmluft och tog ut brösten när de kändes färdiga och lät låren steka ytterligare 5-10 minuter.

Sköljde och kokade jasminris färdigt enligt anvisningarna på förpackningen. Ställde tillbaka riskastrullen på spisen och rörde ned ett ägg som fick stelna till under omrörning, tillsatte sedan frysta ärtor och räkor från lag, kryddade lätt med curry och lät ärtor och räkor bli genomvarma. Det här riset åt vi en modell av i London för en väldans massa år sedan och som fortfarande sitter kvar på smaklökarna och återkommer då och då på menyn hos oss.

Serverade kycklingbröstet uppskuret i skivor med en timbal av ”lyxriset” och några skedar av stekvätskan som bildats i ugnsformen samt ett par piccolotomater skurna i halvor.