Category Archives: Rimmat bogfläsk

Rimmad fläsklägg Rimmat bogfläsk

Aladåb på rimmad grisbog, ugnsstekt potatis och grönsallad

IMG_1437

Lite nördvarning är det allt men jag tycker det här är så himla gott, kan kryddas efter behag. Sjöd den rimmade bogen ett par timmar i vatten med lite salt, svartpepparkorn, lagerblad, en morot och lite lök. Lät sedan köttet svalna i lagen. Tog upp köttet och skar i mindre oregelbundna bitar, reducerade lite av koklagen och lade ett par gelatinblad i blöt. Rostade svartpepparkorn, fänkålsfrön och några pistagenötter i torr stekpanna. Mortlade de rostade smaksättarna och blandade med de skurna köttbitarna och packade i en form. Lade i de blötlagda gelatinbladen i den kokande lagen och rörde om. Hällde över lagen i formen med köttet. Lät sedan svalna, först i rumstemperatur och sedan i kylen.

Dagen efter serverade jag den uppskurna aladåben med ugnsstekt skivad potatis, sallad, snabbsaltad gurka och tomatklyftor samt en klick majonnäs. Aladåben är en riktig höjdare på hård macka också förresten.

Potatis Rimmat bogfläsk Rimmat stekfläsk

Pitepalt a´la Jenny Stenlund

IMG_1187

Vi blev bjudna på pitepalt-lunch i veckan av våra goda vänner Kristina och Håkan Gunnarsson. Pitepaltarna var tillagade efter ett recept som Håkan har fått från sin mormor, Jenny Stenlund, som föddes strax utanför Burträsk år 1900. Jenny drev hotell, bageri/konditori, jordbruk och en kvarn, en osedvanligt driftig kvinna som dessutom blev änka när hon var 45 år och som då hade sju barn att ta hand om. Det här är alltså ett recept med både anor och kärlek.

Här är hennes recept på Pite-palt:

2 liter råriven potatis
4 dl vetemjöl
14 dl kornmjöl
1 msk salt
5 hg rimsaltat bogfläsk i tärningar

Det blir ca 20 paltar (2-3 paltar mättar de flesta)

Allt blandas till en smet som ska vara som rejält tjock havregrynsgröt. Tillsätt vatten om smeten är för tjock och torr, eller mera kornmjöl om den är för tunn. Det varierar beroende på hur vattenrik potatisen är. Blöt händerna, ta en klick smet och lägg i tärningar av rimmat bogfläsk och forma till en boll (med fläsket inuti) något större än en tennisboll. Lägg ner palten i rikligt med kokande väl saltat vatten. Rör om försiktigt så att pallarna inte fastnar i botten. Man behöver blöta händerna då och då annars fastnar smeten på dem. När alla paltarna flyter efter ca 30 min så är det klart att äta.

När man äter palten skärs ett litet lock av och man petar ur fläsket och fyller hålet med smör som man sedan ”duttar” tuggorna i. Paltarna serveras gärna med rårörda lingon eller lingonsylt.

Rimmat bogfläsk

Rotmos och rimmad fläskbog

opG7HCIHZEO_FiuDyKv_C_evKHyrX6XubXX2DK13UOU

Kokade den rimmade bogen i vatten, salt, svart- och kryddpeppar, en halv lök och ett par lagerblad. Efter ca 1 timme tillsatte jag hemgjord fläsk- och vildsvinskorv och sjöd försiktigt ytterligare en halvtimme ungefär. Lät sedan fläsk och korv svalna i kokspadet.

Efter söndagspromenaden kokade jag en kålrot i bitar och några potatisar mjuka i det silade spadet från fläsket. Sedan var det fram med mosstöten och avsmakning av moset med salt, peppar, en klick smör och lite kokspad för önskad koncistens.

Värmde köttet och korven och serverade med moset och en klick riktigt god senap! Härlig vintermat – och visst var det tilltaget så att det räcker till ett par lunchlådor till längre fram i veckan!