Category Archives: Rester av skinkstek

Rester av skinkstek Rester av stekt fläskkarré

Ragu på köttrester och sås med nykokt ris.

Fyndade i frysen, en liten bit bräserad fläskkött och såsen som hörde till från tidigare fröjder som du kan läsa om här. Skar köttresterna i ätstora bitar och lät sedan sjuda i såsen som jag studsade till lite med några stänk Tabasco.

Serverade ragun med nykokt jasminris, torkad körvel på toppen och lite sallad.

Älgytterlår eller grytbitar Bog eller högrev av hjort eller älg Fläskkarré Högrev/märgpipa Rester av biff Rester av skinkstek

Kebabtallrik

Härom kvällen blev det kebabtallrik, hade en halvtinad bit bog från älg som jag skar supertunna skivor av, kryddade med kebabkryddblandning ( som höll på att bli ett riktigt fiasko, hade slut på den bärande kryddan spiskummin. Tur man har snälla grannar; tack Gunnel och Sven.
Stekte de tunna köttbitarna och kryddade med kryddblandningen. Stekte lite för länge märkte jag, de här tunna skivorna behöver bara ner i pannan, kryddas och låta bli lagom genomstekta, sen är de färdiga!
Serverade med pommes i ugn samt sallad av spetskål och tomater. Toppade med en vit kebabsås ( yoghurt, créme fraiche, sweet chilisås, majo och salt och peppar).

Rester av färsbiffar Rester av kalvstek Rester av skinkstek Rester av stekt fläskkarré

Lunchmacka med lite nytt, lite rester och något jag gjort själv!

img_2146

Liter rester och annat smått och gott blir en riktigt smarrig lunchmacka. Kan väl tänka att den passar att heta ”smörrebröd” också, för då kan man ju ta en pilsner och ”den lille” till!

En liten brödbit, helst mörkt rågbröd förstås men det går ju fint med vilket bröd som helst. Smörade bröden, lade på sallad, ett skivat kokt ägg, tomatskivor, rester av hackebiff, ett par rostbiffskivor från påläggslådan, inlagd gurka a´la Nils-Emil, en klick majonnäs*) och lite gräslök på toppen och allra sist ett par varv med svartpepparkvarnen över alltsammans.

*) Måste ju berätta om mina majonnäsexperiment. För det första är jag väldigt förtjust i majonnäs och har funderat på att döpa om mig till ”Hans Majonnäs”! Gör numera min majonnäs själv och testar olika varianter med syran och sältan och ibland lite smak av någon krydda eller senap etc. Godast tycker jag nog att den rena smaken av ättika/vinäger, salt, lite vitpeppar och neutral olja är den bästa, ända tills nu för någon vecka sedan då jag gjorde en variant med lite rökt olja i. Hade ställt in en bunke med neutral rapsolja i röken för en tid sedan när jag rökte fläsk med tanke på just att använda som smaksättare. Tycke att det fungerar klockrent med ca 10-15 % rökt olja tillsammans med den neutrala oljan när jag sedan gjorde majonnäsen.

Rester av fläskfilé Rester av skinkstek Rester av stekt fläskkarré

Pasta med stingig köttsås

Pasta med stingig köttsås

Nu blir det recycling av det sista från julbordet. Det är de ugnsstekta karréskivorna igen som blir en ny rätt med lite sting.

Skar de kalla köttbitarna i pyttipannastora bitar, värmde upp tillsammans med den lilla skysåsen som fanns kvar, tillsatte en tsk Sambal Oelek och en msk tomatpuré.  Spädde med grädde och smakade av med lite svartpeppar.

Serverade köttsåsen med pasta, ruccolasallad och riven ost.