Category Archives: Korv och chark

Värmlandskorv

Kokt Värmlandskorv med potatis och morötter samt senapscreme

Länge sedan jag köpte råkorv. Sköljde och pickade korven med en provnål och lät den sjuda i vatten, salt, korn av krydd- och svartpeppar, lagerblad och grönt från purjolök. Vände korven då och då.

Serverade korven med lite av kokspadet med kokt potatis och morot samt senapscreme som jag rört samman av vanlig senap, fransk senap, honung, creme fraîche och hackat kryddgrönt.

Pölsa

Pölsa special

Tänk att pölsa och potatis också kan serveras med lite stil. Är så gott att bita kokt kall potatis och steka tillsammans med en riktigt god pölsa, för vår del är det Carlströms i Västerås som är favoriten. Vad jag vill inspirera till i det här inlägget är att den enklaste och billigaste maten också kan serveras med lite stil, den här gången med hjälp av ett stekt ägg, bladspenat, tomater, ärtskott, smörgåsgurka (hade inga inlagda rödbetor hemma) och en klick majonnäs!

Frukostkorv

Frukostkorv i senapssås med kokt potatis.

Verkligen en enkel, snabb och god kvällsrätt utan några större pretentioner. Värmde upp lite grädde i kastrullen, tillsatte fransk och svensk senap och smakade av med lite grönsaksbuljong av pulver. Delade frukostkorvarna i två delar och lade ned halvorna i gräddsåsen. Lät dem sjuda utan lock medan potatisen kokade. Skedade i lite kokvatten från potatisen i korvkastrullen och smakade av med salt peppar och lite finhackad persilja.

Serverade korven och såsen med potatis och lite sallad med linser och saltgurka. Rejält med skuren bladpersilja på toppen bara för jag hade sånt hemma! 🙂

Blomkål Kyddig och smaksatt korv

Helstekt blomkål med kapris, salvia, citron och brynt smör serverad med kryddig korv.

 

Brukar inte ofta gå ordagrant på recept från kokböcker men den här gången gjorde jag det, nämligen helstekt blomkål med kapris, salvia, citron och brynt smör från ”Myllymäki Grönsaker – Tillbehör & Garnityr”.

Satte ugnen på 200 grader, ansade blomkålen och ställde hela huvudet i en ugnsform och smorde in det med 100 gram rumsvarmt smör och saltade ovanpå det. Bakade mitt i ugnen i ca 10 minuter, vred ned värmen till 150 grader och körde ytterligare 40-60 minuter (beroende på storlek på blomkålen och vilken grad av genomstekning man vill ha). Smälte ca 100 gram smör i en kastrull och lät det försiktigt brynas. Lade i salvia och kapris och lät steka en kort tid (ca 20 sekunder). Tillsatte lite juice från en citronskiva och smakade av med salt.

Serverade blomkålen isärplockad med smöret, tomater och stekt kryddkorv av god kvalitet.