Category Archives: Saltsillfiléer

Fläskkarré Saltsillfiléer

Brorsans goda sillbullar och sötsyrlig sås med sultanrussin

Brorsans goda silbullar

Just hemkommen från en alldeles fantastisk nostalgimåltid hos bror och svägerska. Bjöds på sillbullar, en gammal kulturrätt från fattigsverige som min bror tagit till nya höjder. Tidigare drygade man ut rester av kött med, i bästa fall urvattnad sill, men så här gör min bror;

Lägger saltsillfiléer  i kallt vatten i kylskåp, sådär en 4-5 timmar. Häller ur vattnet och låter filéerna rinna av innan de torkas väl med hushållspapper och förvaras kallt till de skall malas. En potatis på ca 4 sillfiléer kokas och får sedan svalna.

Köttet, lämpligast fläskkarré, ungefär lika mycket i vikt som sillfiléerna, körs i ugn på ca 180 grader med salt och nymalen vitpeppar tills det knappt är genomstekt. Därefter läggs köttet att svalna.

Gul eller röd lök hackas fint och fräses i panna utan att ta färg tills den mjuknat och torkat upp. Låt sedan svalna.

Koka kalvbuljong, vatten plus tärning eller fond från flaska. Tillsätt soja och ev. lite kolorit för att mörka ner färgen, socker och ättika till en angenäm balans mellan sälta, sötma och syra. Avsluta med att reda av såsen med lite majsstärkelse så den blir lite simmig, tillsätta sist sultanrussin och håll varmt.

Nu mals kött, sillfiléer och potatis på den grova skivan i köttkvarnen, ta sist en brödbit som får rensa kvarnen. Tillsätt det mjukfrästa lökhacket, ett ägg, nymalen vitpeppar och blanda om ordentligt. Konsistensen brukar bli lite lös så tillsätt gärna lite ströbröd plus ev. vetemjöl för att få lite stadga i smeten.

Gör stora bollar av smeten, platta till som pannbiffar och vänd i ströbröd innan de steks i medelvarm panna i smör tills de blir knappt genomstekta och har fin färg på båda sidor.

Servera sillbullarna med den sötsura såsen och kokt potatis. En kall öl passar perfekt till härligheten. Tack kära bror!

Kokt potatis Rester av inlagd sill Saltsillfiléer

Sillpudding av inlagd Brantevikssill

Sillpudding

Adjöss till midsommarsillen, nu blev det sillpudding av några inlagda sillfiléer, jag hade Brantevikssill som gav en bra balans mellan sälta, syra och sötma.  Ska egentligen vara urvattnade saltsillfiléer  men det här går också alldeles utmärkt.

Hade kalla kokta potatisar som jag skivade och varvade med tunna skivor gul lök och de väl avrunna sillfiléerna, med potatis överst, i en smord ugnsform. Saltade lite på potatisen mellan varven. Blandade ett ägg och ett par dl gräddmjölk som jag också kryddade med salt och peppar och hällde över i formen. En klick smör överst samt lite ströbröd och sedan gräddade jag i 190 graders varmluft.

Serverade sillpuddingen med med brynt smör, tomatklyftor och rejält med skuren persilja.

Saltsillfiléer

Stekt saltsill och löksås

Stekt saltsill med löksås

Igår kväll blev det grabbmat, vi var 8 glada grabbar (och gubbar om du vill) som pratade lite bygg- och fastighetsfrågor under angenämt ackompanjemang av stekt saltsill med löksås, öl och snaps!

Förberedde tidigt löksåsen genom att steka ett rejält lass med gul och röd lök som jag skurit i strimlor. Kryddade med salt, vitpeppar från kvarn och några nypor råsocker. När löken mjuknat något hällde jag på grädde och rörde om och sedan fick det stå och småsjuda i fem – tio minuter. Jag smakade av med en skvätt vit balsamvinäger.

De saltade sillfiléerna hade jag vattnat ur i kallt vatten ca 4 timmar (enligt anvisningar på burken). Hällde av vattnet och lät sillfiléerna rinna av i durkslag. Sedan vände filéerna i grovt rågmjöl som jag först blandat upp med lite vitpeppar och pyttelite salt. Smörstekte sedan direkt innan serveringen.

Serverade de nystekta sillfiléerna med den uppvärmda löksåsen och kokt skalpotatis samt en nypa ärtskott. Blev kanongott!