Category Archives: Sidfläsk

Rökt sidfläskt (bacon) Sidfläsk

Pasta carbonara

Carbonara behöver inte serveras med spagetti utan det funkar även med andra pastasorter. Stekte rökt sidfläsk i mindre strimlor, kryddade med svartpeppar, kokade pastan och hällde av kokvattnet, tillsatte det stekta fläsket och ett par uppvispade ägg med en skvätt grädde i och lät blandningen åka ner i pastakastrullen och rörde om under värme tills äggblandningen koagulerat.

Serverade med riven parmesan, lite vitlöksolja, lite persilja och ett par varv med svartpepparkvarnen på toppen.

Fläskkarré Sidfläsk

Porchetta med sötpotatispuré och sallad på färsk vitkål

Inspiration till kvällens middag var utan tvekan mötet med min italienska vän och hans likaså italienska kompis idag. Av någon outgrundlig anledning kom vi att prata mat! Porchetta kom på tal och händelsevis hade jag en bit fläskkött hemma. Skar upp fläskköttet så det blev ett tunt och platt stycke. Kryddade med salt och nymalen svartpeppar samt en försvarlig mängd färsk rosmarin och några salviablad. Rullade ihop och band upp med steksnöre. Lade i ugnsform och kryddade med salt och svartpeppar runtom och ringlade olivolja över. Bakade i 180 graders varmluftsugn i knappt 2 timmar och öste ett par gånger med den vätska som bildats i formen. Tog ut köttet från ugnen och lät det vila i formen.

Kokade sötpotatis i bitar i saltat vatten tills bitarna mjuknat. Hällde av kokvattnet och mosade potatisen, tillsatte salt, nymalen vitpeppar, en klick Bregott och lite grädde och rörde om och smakade av. Serverade porchettan skuren i skivor med sötpotatispurén och en sallad med färsk vitkål och tomatbitar.

Högrev/märgpipa Sidfläsk

Sous vide för hela slanten

02-no-other-equipment-needed

Berättade tidigare om att jag köpt en ny cirkulator för sous vidematlagning – dvs i vattenbad på låg värme under lång tid i vakuumpåse eller plastpåse med zipförslutning. Har nu i helgen kört två påsar i samma bad, det ena med ett par bitar högrev, fint renskurna från hinnor och senor och kryddade med salt, nymalen svartpeppar, cajunkryddblandning och några skivor rödlök. Den andra påsen innehöll en bit färsk sidfläsk som jag putsat från svål och onödigt mycket fett, kryddat med salt, nymalen vitpeppar och mortlad fänkål samt några äppelskivor, vek sedan ihop och vakuumpackade.

Körde påsarna i vattenbad i cirkulatorn på 65 grader och efter ca 12 timmar tog jag ur påsen med fläsk. Skar köttet i portionsbitar och stekte på dem så det blev lite färg på snittytorna. Fräste bitar av potatis och morötter i lite smörolja, hällde över vätskan från sousvidepåsen och lät sjuda under lock så de blev nästan mjuka, tillsatte grädde, bitar av svartkål och kokade färdigt utan lock tills det blev lite simmigt. Serverade den gräddiga potatisen, morötterna och svartkålen med den härligt möra och saftiga fläsksidan.

fullsizeoutput_200d

Sen var det högreven, som fick gå ytterligare 6 timmar i cirkulatorn, alltså sammanlagt 18 timmar. Tog upp bitarna ur plastpåsen och höll på värme. Gjorde en riktigt god sås genom att koka ned köttsaften från påsen och tillsatte sedan grädde och smakade av med salt, peppar och en klick gelé. Serverade köttet uppskuret i härligt möra och saftiga medaljonger med såsen och råstekt potatis och en klick gelé.

fullsizeoutput_200c

Det blev även några fina bitar kvar till lunchlådor i veckan!

fullsizeoutput_200e

Sidfläsk

Rullad grissida med gräddsås

Rullad grissida

Kunde inte låta bli att köpa en pannfärdig rullad och bunden grissida som låg vakumpackad i köttdisken. Det var sista förbrukningsdag på förpackningen och därför ett riktigt pangpris!!

Tog ur köttet ur förpackningen, torkade av med hushållspapper och lade i ugnsform som sedan fick stå drygt 3 timmar i 150 graders ugn. Kylde ner och förvarade i kylskåpet tills jag skulle använda den idag. Värmde formen med köttet i ugnen och hällde lite vatten i formen. Gjorde en bottenredning och spädde med köttsaften från ugnsformen samt lite grädde. Smakade av såsen med salt, svartpeppar från kvarn och en klick gelé. Justerade konsistensen med lite potatisvatten.

Serverade den uppskivade fläskrullen med såsen, sallad, rädisor och ett par gurkskivor som jag sockersaltat på.