Category Archives: Gröna ärter

Gröna ärter Rimmat stekfläsk

Gröna ärtor med fläsk

IMG_1701

Sköljde och blötlade gröna ärtor över dagen, kokade enligt anvisningarna på paketet. Hade en liten klick potatismos kvar i kylen som jag tog fram och rev ned ett halv äpple i, hällde över en skvätt ingefärsshot och värmde sedan moset i micron. Rörde om och smakade av med lite mera ingefära.

Serverade de gröna ärtorna och ingefärsmoset till stekt rimmat fläsk och några tunnhyvlade äppelskivor på toppen. Fläsket hade jag som vanligt stekt i ugnen på en folieklädd ugnsform i 160 grader varmluft. Slipper ju stänk och os runt spisen på det viset.

Gröna ärter Kantareller

Sommarsval grön ärtsoppa med kantarellbruschetta.

IMG_1400

Lite lätt till kvällen, kall grön ärtsoppa, från frysen som jag gjorde i vintras, kolla här. Serverade den med lite vitt mousserande vin som jag slog i  direkt i soppskålen med en kryddkvist och kantarellbruschetta. Smörstekte kantarellerna, körde brödskivor i ugnen med lite olivolja på som jag sedan gned med snittytan på en vitlöksklyfta innan jag skedade över de nystekta kantarellerna. Oops, det blev ju vegetariskt!

Gröna ärter

Grön ärtsoppa med pepparrots-creme fraîche och baconfräs

Grön ärtsoppa

Jovisst kan man äta ärtsoppa på sommaren. Den gröna varianten, dvs den som är gjord på djupfrysta små ärtor, kan beroende av väder och lust, ätas iskyld eller varm. För vår del blev den varm eftersom sommarvärmen inte behagat infinna sig!

Fräste en finhackad gul lök i smör på svag värme så den inte tog färg. Hällde på buljong, jag hade kycklingfond på flaska som jag spädde med vatten enligt anvisningarna på flaskan. Hällde sedan i de djupfrysta ärtorna och lät de sjuda några minuter. Mixade sedan soppan ordentligt och hällde tillbaka i kastrullen. Tillsatte en skvätt grädde och smakade av med salt, vitpeppar från kvarn samt en liten skvätt vit balsamvinäger.

Serverade soppan på varma tallrikar med en klick crème fraîche som jag vispat ihop med nyriven pepparrot samt lite finskuren stekt bacon. Till soppan bjöd jag ett nybakat surdegsbröd med ost. (Soppan fick dessvärre en lite ”militärgrön” ton. Troligen beroende på att bilden är tagen idag när vi tar vara på resterna från igår. Lite mera grädde hade naturligtvis också gjort att färgtonen blivit ljusare och fräschare).

Gröna ärter Rimmat stekfläsk

Gröna ärtor med fläsk

Gröna ärtor

Lade ett halvt pk torkade gröna ärtor i kallt vatten igår kväll. Kokade dem idag enligt anvisningarna på paketet. Kan ta mellan 1 – 2 timmar så det är inget för bråttomlunchen om man inte har förberett och kokat innan.

Stekte det rimmade fläsket på folie i långpanna i ugnen på 175 grader. Vände när de fått lite färg och körde färdigt så det blev lite färg på den uppvända sidan också.

Serverade de kokta gröna ärtorna med det stekta fläsket.