Category Archives: Fågel

Kycklingfärs

Kycklingfärsbullar, potatispuré och glaserad brysselkål.

Kycklingfärs ikväll igen den här gången i form av färsbullar med lite kryddsting av svartpeppar, vitpeppar, rosépeppar och lite örtkryddor. Annars blandade jag färsen precis som vanlig köttfärs. Den blir dock lite lösare och bullarna lite plattare, men vad gör väl det. Serverade bullarna med potatispuré och brysselkål som jag först stekt lätt, slog över potatisvattnet eftersom potatisen precis var färdigkokt. Lade över lite folie och lät kålen sjuda en stund. När vattnet kokat bort fick kålen steka tillsammans med ett par skedar plommonchutney.

Kycklingbröst

Senapspanerat kycklingbröst med ristimbal och plommonchutney

Skar upp kycklingbrösten längs med men inte rakt igenom. Vek ut och kryddade på båda sidor med salt och nymalen svartpeppar. Smetade på fransk osötad senap och lade en skiva lufttorkad skinka på varje bröst och vek ihop. Vispade upp ett ägg med fransk senap. Vände sedan kycklingbrösten i mjöl, doppade i det uppvispade ägget och vände slutligen i panko (Asiatiskt ströbröd) innan jag stekte på medelvärme tills kycklingen fått fin färg runtom. Lade över i ugnsform och bakade dem färdiga i 140 graders ugn. Körde till 70 graders innertemperatur.

Serverade kycklingbrösten uppskurna i skivor med en ristimbal där jag hade tillsatt lite frysta gröna ärtor när riset var färdigt, värmde upp så ärtorna tinade och blev varma. En sked plommonchutney och ett par tomatklyftor fick det också bli på tallriken.

Kycklingbröst

Kyckling ”Gordon Blue” med stuvad svartkål

Ingen dum kombo, köpte delade kycklingbröst som jag bankade ut, kryddade med salt och peppar, lade en skiva pastramiskinka och en ostskiva på hälften av de utbankade bitarna och lade de andra ovanpå. Vände i vetemjöl och stekte på medelvärme på båda sidor tills de blivit genomstekta.

Serverade kycklingen uppskuren på lättstuvad svartkål som jag smaksatt med salt, peppar och riven muskotnöt. Dessutom bitar av tomat och nykokt potatis med persilja på toppen.

Hel kyckling

Helstekt kyckling med nyskördad broccoli.

Skar upp och vek ut en hel kyckling, gned in med citron och kryddade med salt och lite goa kryddor som jag var sugen på då. Körde sen i 200 graders ugn och tog en promenad medan kycklingen gick sina 45 minuter i ugnen. Kokade upp nyskördad broccoli som jag haft förmånen att få skörda vid en Slow Foodträff hos grönsaksodlaren Ted Oskarsson i Sätra Brunn. Lät sjuda broccolin en stund men var noga med att den inte gick för länge så den blev genomkokt. Smälte smör i en kastrull och serverade en bit av kycklingen, broccolin med smält smör över på varje tallrik, lätt som en plätt och gott!