Category Archives: Fågel

Kycklingbröst

Kyckling ”Gordon Blue” med stuvad svartkål

Ingen dum kombo, köpte delade kycklingbröst som jag bankade ut, kryddade med salt och peppar, lade en skiva pastramiskinka och en ostskiva på hälften av de utbankade bitarna och lade de andra ovanpå. Vände i vetemjöl och stekte på medelvärme på båda sidor tills de blivit genomstekta.

Serverade kycklingen uppskuren på lättstuvad svartkål som jag smaksatt med salt, peppar och riven muskotnöt. Dessutom bitar av tomat och nykokt potatis med persilja på toppen.

Hel kyckling

Helstekt kyckling med nyskördad broccoli.

Skar upp och vek ut en hel kyckling, gned in med citron och kryddade med salt och lite goa kryddor som jag var sugen på då. Körde sen i 200 graders ugn och tog en promenad medan kycklingen gick sina 45 minuter i ugnen. Kokade upp nyskördad broccoli som jag haft förmånen att få skörda vid en Slow Foodträff hos grönsaksodlaren Ted Oskarsson i Sätra Brunn. Lät sjuda broccolin en stund men var noga med att den inte gick för länge så den blev genomkokt. Smälte smör i en kastrull och serverade en bit av kycklingen, broccolin med smält smör över på varje tallrik, lätt som en plätt och gott!

Kycklingbröst

Ajvarfyllt kycklingbröst med ugnsbakade morötter och potatis.

Hade ett stort och fint benfritt kycklingbröst från Hagby Gård som jag skar upp på längden och vek ut, kryddade med salt och peppar och bredde på ajvar relish, mild eller stark är en smaksak. Lade också på ett par ostskivor innan jag vek ihop bröstet igen och saltade och pepprade på utsidan. Stekte sedan så bröstet fick fin färg på båda sidor. tillsatte grädde och mera ajvar i pannan och smakade av. Körde färdigt i ugnen och lät vila en stund innan jag skar upp och serverade.

Serverade det uppskurna bröstet i skivor med såsen och de rostade morötterna och potatisbitarna samt några tomatskivor och lite ärtskott på toppen.

Kycklinglårfilé

Ångbakade kycklinglår och betor med dillsås

Ikväll fick både kycklinglåren, skinn och benfria, som säljs under begreppet kycklinglårfilé och tillbehören bakas i ångugnen. Tidigare idag fick kycklingbitarna en dust av mitt hemgjorda sellerisalt (grovt salt som mixats tillsammans med den ugnstorkade blasten från rotselleri, gör en sån laddning varje höst då rotsellerin säljs med blast och hela härligheten på Bondens marknad). Kycklingbitarna fick sedan ligga i kylen ett par timmar under eftermiddagen.

Tvättade ett knippe gulbetor och primörmorötter, delade i något så när lika stora bitar, lade i rostfritt kärl utan smör eller kryddor. Sedan fick både den kylskåpskalla kycklingen och rotfrukterna baka en knapp timma i 96 graders ånga. Tog ut ur ugnen och konstaterade att både kycklingen och rotfrukterna var perfekt tillagade. Av vätskan som bildats av både rotfrukterna och kycklingen gjorde jag en dillsås. Det var så fina smaker och färg i spaden så det behövdes bara lite hackad dill och en skvätt vinäger, så en bottenredning förstås men ingen annan smaksättning. Lite minitomater och gurkskivor fick ackompanjera!