Category Archives: Fågel

Kycklinglårfilé

Ångbakade kycklinglår och betor med dillsås

Ikväll fick både kycklinglåren, skinn och benfria, som säljs under begreppet kycklinglårfilé och tillbehören bakas i ångugnen. Tidigare idag fick kycklingbitarna en dust av mitt hemgjorda sellerisalt (grovt salt som mixats tillsammans med den ugnstorkade blasten från rotselleri, gör en sån laddning varje höst då rotsellerin säljs med blast och hela härligheten på Bondens marknad). Kycklingbitarna fick sedan ligga i kylen ett par timmar under eftermiddagen.

Tvättade ett knippe gulbetor och primörmorötter, delade i något så när lika stora bitar, lade i rostfritt kärl utan smör eller kryddor. Sedan fick både den kylskåpskalla kycklingen och rotfrukterna baka en knapp timma i 96 graders ånga. Tog ut ur ugnen och konstaterade att både kycklingen och rotfrukterna var perfekt tillagade. Av vätskan som bildats av både rotfrukterna och kycklingen gjorde jag en dillsås. Det var så fina smaker och färg i spaden så det behövdes bara lite hackad dill och en skvätt vinäger, så en bottenredning förstås men ingen annan smaksättning. Lite minitomater och gurkskivor fick ackompanjera!

Kycklinglårfilé

Gryta av benfria kycklinglår, tomater och bönor.

Billigt, snabbt, enkelt och klimatsmart! Mera vegetabilier och mindre kött av gris och nöt. Det här måste ju vara idealiskt i det avseendet. Brynte bitar av kycklinglårfileer och finskuren gul lök, tillsatte tomatpuré, salt och nymalen svartpeppar och lät fräsa en stund. Tillsatte en kycklingbuljongtärning och en liten skvätt vatten och lät buljongtärningen lösas upp. Tillsatte 1 burk krossade tomater, ekologiska förstås och lät sjuda utan lock ca 15 minuter. Tillsatte sist en förpackning avsköljda blandade bönor, också ekologiska, lät bli ordentligt varmt och serverade med nykokt ris.

Kycklinglårfilé

Sjömansbiff med benfria kycklinglår.

Med en öppnad öl i kylen och ett paket kycklinglårfilé kom jag på tanken att göra en sjömansbiff med kycklingen. Skivade potatis och gul lök tunt på mandolin, fräste i smörolja och kryddade med salt och nymalen svartpeppar. Hällde över det stekta på ett fat och skar kycklingbitarna i mindre och lite tunnare bitar, stekte i smörolja och kryddade på samma sätt som potatisen. Hällde tillbaka potatisen i pannan och fördelade kycklingbitarna och potatisen jämt i pannan. Hällde på öl så det knappt täckte, lade på lock och lät sjuda ca 15-20 minuter.

Serverade med inlagd gurka, tomater och lite persilja på toppen.

Kycklingbröst

Kycklingbröstbitar i sås med broccoli och tagliatelle

Ett pkt små kycklingbröstbitar fick det bli två rätter av. Till dagens rätt stekte jag de små bröstbitarna i smörolja, kryddade med salt och nymald svart- och vitpeppar. Tillsatte bitar av broccolistjälken, som behöver ungefär samma stek-/koktid som kycklingen. Strödde vetemjöl över och spädde med mjölk, smakade av med lite mera salt och en skvätt vitvinsvinäger och lät sjuda lätt i 8-10 minuter. Tillsatte sedan de fina små broccolibuketterna och lät dem sjuda med en liten stund.

Serverade kyckling- och broccolin i såsen med nykokta tagliatelle, minitomater och riva parmesan på toppen.

Den andra hälften av kycklingpaketet kokade jag i buljong och kommer sedan att servera i dragonsås med ris eller potatis senare i veckan.