Category Archives: Fågel

Kycklinglårfilé

Spröda kycklinglårbitar med Romansallad med dipp.

Fingerkäk ikväll som jag gjorde av benfria kycklinglår. Strimlade låren i fingertjocka remsor så gott det gick. Kryddade med en blandning av paprikapulver, salt, peppar och vitlökspulver. Vände sedan i mjöl, därefter i uppvispat ägg och sedan i ströbröd blandat med lite salt. Lade över på ugnsplåt med bakplåtspapper och körde i 200 graders varmluftsugn, tog ut ur ugnen efter ca 15 minuter och vände alla bitar och körde sedan en stund till så bitarna blev spröda och färdigbakade.

Serverade med romansalladsblad som man sedan lade den krispiga kycklingen i och dippade i sweet chili sauce.

Broccoli Kycklingbröst

Majskycklingbröst, broccoligratäng, kokt potatis och mustigaste såsen

Nu blev det riktigt god sås tack vare den fina grönsaksbuljongen jag kokade häromdagen. Förvällde broccoli i bitar, givetvis använde jag skaften också som fick gå i kastrullen med kokande saltat vatten några minuter tidigare än de späda buketterna som har kortare koktid. Slog ihop ett par ägg, en skvätt gräddmjölk, salt och peppar. Lade den avrunna broccolin i en smord form, hällde över äggblandningen och rev lite ost över och gratinerade i 220 graders ugn.

Kryddade kycklingbrösten med salt och fyra kryddor, stekte i smörolja så de fick fin färg, vred ner värmen och hällde över grönsaksbuljong, och lät sjuda lätt tills kycklingbrösten blev färdiga, tog ur brösten och höll värma. Smaksatte buljongen med salt och en skvätt röd balsamvinäger, redda av med majsstärkelse utrört i kallt vatten så det blev en lagom simmig skysås.

Serverade kycklingbrösten skurna i skivor med broccoligratängen, ett par potatisar och den härligt mustiga såsen.

Kycklinglår med ben

Fyllda kycklinglår med ratatouille och sprucken skysås

Benade ur kycklinglår, fyllde med en bit lagrad ost och bacon, rullade ihop och lindade om steksnöre, kryddade med salt och peppar. Stekte rullarna så de fick färg runtom, lade över i ugnsform och lät gå färdiga i 150 graders ugn.

Fräste bitar av squash, tomat och lök, kryddade med salt och timjan och en skvätt mild vinäger.

Serverade kycklingrullen delad på mitten ovanpå ratatouillen med kokt potatis, den spruckna skyn från ugnsformen, en kall sås av crème fraîche, sweet chilisås och lite salt samt syltade minitomater på toppen.

Kycklingbröst

Fyllda majskycklingbröst med risotto

Ibland är det slumpen som avgör vad det blir för mat. Igår hade jag en öppnad flaska vitt vin som inspirerade mig till att göra risotto som tillbehör till majskycklingbrösten som låg på lut i kylen. Gjorde risotton efter anvisningarna på avoriorisets förpackning, alltså smör, lök, ris, vitt vin, hönsbuljong, smör igen, riven parmesanost och tills sist lite färska finhackade kvistar timjan och rosmarin. Skar upp de skinn- och benfria kycklingbrösten och vek ut dem, kryddade med salt och vitpeppar från kvarn. Lade på en rejäl bit rökt sidfläsk och en dubbelskiva cheddarost, som där man har till hamburgare. Vek ihop från kortsida till kortsida, band runt ett varv med steksnöre på varje paket, kryddade även utsidan, vände i mjöl och stekte så de fick färg på båda sidor. Ställde sedan i 160 graders ugn och körde tills innetemperaturen närmade sig ca 70 grader.

Serverade kycklingen uppskuren i skivor på den krämiga risotton med lite tomat och basilika runtom.