Category Archives: Griskind

Griskind

Rödvinsbräserad griskind, sås, potatismos och honungsstekt brysselkål

IMG_1211

Griskind är inte så vanlig styckningsdetalj men går att få tag på om man beställer hos sin kötthandlare, väl värt besväret. Liksom oxkind är griskind en muskel som måste få lång och skonsam tillagning för att komma till sin rätt. Jag putsade kinderna från hinnor, saltade runtom och lät ligga så över natten i kylen. Torkade av kinderna, fräste i varm panna i smörolja till de fått fin färg, lade sedan över i ugnsform, slog på rödvin och lite vatten så det knappt täckte köttet. Lade också i klyftor av gul lök, ett par morötter i bitar samt ett par lagerblad. Täcke med lock (eller folie) och ställde i ugnen på ca 110-115 grader där de fick stå i ca 4 timmar. Kände med provsticka att den gick lätt igenom köttet – då var det färdigt!

Silade av rödvinsskyn från ugnsformen i en kastrull där den fick koka ner till angenäm styrka och smak. Redde sedan av skyn med majsstärkelse. Hade tidigare förvällt brysselkål i lättsaltat vatten. Stekte  den förvällda brysselkålen i smör, kryddade med salt och nymalen svartpeppar och toppade med flytande honung som fick karamellisera runt kålen.

Skar upp griskinderna i skivor, hällde skysåsen över och serverade med potatismos, den stekta brysselkålen och ättiksgurka.