Category Archives: Rimmad oxbringa

Rimmad oxbringa

Bräckt rimmad oxbringa med pepparrotssås

Ingen dålig lunch idag, hittade en riktigt fin bit oxbringa på Maxi här i veckan. Kokade den med lite lök, svartpeppar, kryddpeppar och lagerblad i förmiddags. Fick sjuda knappt ett par timmar och sedan svalna i spadet.

Gjorde en sås med bottenredning, silat spad och en skvätt grädde. Tillsatte finriven pepparrot och smakade av med salt och nymalen svartpeppar.

Skar den kokta oxbringan i tunna skivor, bräckte dem lätt och serverade med såsen, kokt potatis och morötter och lite riven pepparrot på toppen.

Rimmad oxbringa

Bräckt rimmad oxbringa, dijon- och gröslöksstuvad potatis med syrade rotfrukter

IMG_1750

Jag hade kokat rimmad oxbringa härom dagen. Skivade den kokta bringan i tunna skivor, lade i ugnsform med lite kokspad och med lite smörolja över. Stekte i het ugn tills köttet färgats lätt.

Skalade och bitade potatis i tärningar, kokade i saltat vatten tills potatisen blev nästan färdig. Hällde av vätskan och och kylde potatisen med lite kallt vatten så den inte kokade efter för mycket. Gjorde en bottenredning av smör och vetemjöl, tillsatte lite av kokspadet från oxbringan och sedan grädde tills det blev en bra konsistens. Smaksatte med dijonsenap, en näve skuren gräslök från frysen och ett par skedar kapris. Smakade sedan av om det behövdes mera salt och sedan vred jag ett par varv på vitpepparkvarnen över.  Vände sedan ned de kokta potatistärningarna och värmde upp ordentligt innan serveringen.

Hyvlade mycket tunna skivor av morot och gulbeta som jag kokade upp hastigt i fikonvinäger och en skvätt vatten och lite salt. Lät sedan de hyvlade rotsakerna svalna av i kokvätskan.

Serverade skivorna av den bräckta oxbringan på den stuvade potatisen och lade sedan de hyvlade och syrade rotfrukterna på toppen.

Rimmad oxbringa

Rimmad oxbringa, dijonstuvad potatis och kålrotsstrips

IMG_1690

En riktigt god och rejäl husmanskost. Kokade rimmad oxbringa i en trång ugnsgryta med lock tillsammans med några lagerblad, vitpepparkorn och en skvätt vatten. Passade på att köra i 125 graders ugn 3-4 timmar tillsammans med en annan långkokning härom dagen. Kylde och förvarade sedan den kokta bringan i kokspadet. Lät stå kallt tills det var dags för tillagning nu ikväll.

Skalade och skar en bit kålrot i stavar som strips ungefär. Vände runt i olja i ugnsform och strödde lite flingsalt över. Stekte i 220 graders varmluftsugn , vände runt några gånger med stekspade och körde tills stripsen fick färg och kändes genomstekta. Skar oxbringan i knappt cm-tjocka skivor, lade i ugnsform med lite smörolja i och skedade över lite av kokspadet. Lät den steka i ugnen samtidigt med kålrotsstripsen, dock inte lika länge utan bara tills skivorna torkat till lite.

Skalade och skar potatis i tärningar som jag förkokade i lite saltat vatten tills den mjuknat något. Hällde över i durkslag, gjorde en bottenredning av smör och mjöl, spädde med kokspadet från bringan och lite grädde. Smaksatte med fransk osötad senap och lite mortlade senapsfrön. Vände sedan ned potatisen och lät stå på värme. Strax innan serveringen rörde jag ned lite kapris.

Serverade köttskivorna på den stuvade potatisen och med kålrotsstripsen bredvid.

Rimmad oxbringa

Bräckt rimmad oxbringa med potatiskompott och konfiterade rotsaker

Bräckt rimmad oxbringa

Det här låter troligen mycket mera omständigt än vad det är. Faktiskt bara lite framförhållning som behövs.

Kokade en rimmad oxbringa för ett par dagar sedan. Lät sjuda i vatten med salt, svartpepparkorn, lagerblad och lite grönt från en purjolök under lock ett par timmar – sköter sig själv på spisen. När en provsticka går lätt in i köttet är det färdigt och då fick det svalna i kokspadet under press (ett fat och en mortel tog jag som tyngd). Samtidigt som köttet kokade lät jag varva skalad kålrot i skivor med stavar av morötter med salt, smör och en kvist timjan. Packade tätt i form och täckte med lock eller smörpapper och ställde i 100 graders ugn. Lät gå i ugnen till rotfrukterna mjuknat.

Så långt hade jag alltså prefabricerat maten så det bara var ”monteringen” kvar att ordna till middagen. Kokade potatis i buljongen från den rimmade oxbringan. Hällde av kokvattnet och mosade lätt med stöt eller visp, tillsatte en sked crème fraîche, en klick bregott, salt, vitpeppar från kvarn och en rejäl sked fransk senap, finskuren gräslök och persilja.

Skar halvcentimeter tjocka skivor av oxbringan, stekte i smörolja i stekpannan, värmde de konfiterade rotsakerna i mikron.

Serverade den bräckta oxbringan med potatiskompotten och rotfrukterna, veckans snabba långkok kan man säga!