Category Archives: Fisk och skaldjur

Fisk och skaldjur

Senapspanerad gösfilé med fänkål och paprika i grädde.

Hyvlade fänkål tunt och skar paprika i strimlor. Saltade och pressade lite lime över och lät stå.

Tinade gösfilé som jag kryddade med salt och peppar, vände i ägg uppvispat med Dijonsenap. Vände till sist i ströbröd och stekte i smörolja.

Fräste fänkålen och paprika lätt, strödde över lite vetemjöl och rörde runt innan jag spädde med gräddmjölk. Smakade av med mera salt och nymalen vitpeppar.

Servera den gräddiga fänkålen men med den stekta gösfilén och nykokt potatis.

Gösfilé

Rieslingpocherad gösfilé, sparris, smörsås och löjrom.

Godkänd lördagsmiddag, kokade potatis och pocherade gösfilén i rieslingvin, vatten, salt, vitpeppar och lagerblad. Skulle göra en hollandaisesås men hade ingen citron hemma så det fick bli en annan såsvariant, även den med äggula, smält smör och syra från en limefrukt. Serverade gösfilén på potatishalvor, machesallad, stekt sparris, såsen och lite löjrom på toppen.

Gösfilé

Stekt gösfilé med brynt smör med rödlök, tomat, dill och kapris.

Ett recept jag fick av min son här om dagen, kanske ingen slankrätt, men vad gör väl det nån gång ibland.

Brynte smör på medelvärme tills det doftade lite nötigt, hade under tiden finhackat rödlök, tomat med dill och kapris. Stekte fisken och gjorde en potatispuré som jag sen serverade med den nystekta fiskfilén och smöret där jag precis innan serveringen lagt i det hackade och skurna smaksättarna.

Lax

Stekta marinerade portionsbitar av laxfilé och serverade med penne i purjolök och grädde.

Kryddade portionsbitar av laxfilé med en salt- och sockerblandning och skedade över den asiatiska bassåsen*). Lät de ligga framme på en tallrik en knapp timma innan jag stekte i rätt het panna. Tog ur laxbitarna och höll de varma. Lade i purjolöksbitar i pannan och stekte lätt och spädde med grädde och smakade av med salt och peppar. Vände ned den nykokta pastan i lök- och gräddröran och lade sedan upp på tallrikar med laxbitarna ovanpå. Så lite sallad och tomater också!
*) Blanda 2 delar ostronsås, 1 del kinesisk soja (den ljusare typen, inte den som är mörk och trögflytande), 1/2 del fisksås och 1/2 del strösocker.