Category Archives: Fisk och skaldjur

Räkor med skal Spättafilé

Fisk- och skaldjursbiffar med dillstuvad potatis

Nu kommer de färserade fisk- och skaldjursbiffarna i nytt sällskap, nämligen med dillstuvad potatis och då blev de plötsligt Svensk husmanskost. Se hur biffarna kom till här!

Räkor med skal Spättafilé

Färserade fisk- och skaldjursbiffar i asiatisk inspiration

Jag är lite i perioder som synes, kanske inte så ovanligt när det gäller mathållningen hos flera av oss. Just nu återkommer den asiatiska touchen alltsom oftast. Den här gången färserade jag ett par spättafiléer och räkor som jag hade i frysen. Skalade räkorna och skar spättfiléerna i bitar. Körde i mixern med ett par äggulor, grädde, majsstärkelse, salt och nymalen vitpeppar samt en skvätt sweet chilisås till en rätt slät och formbar färs. Lät stå en stund i kylen medan jag förberedde tillbehören.

Kokade upp en buljong, jag blandade ett par egengjorda fonder från frysen samt en tärning umamibuljong i vatten. Smakade av med fisksås och bitar av ett noriark. Kokade nudlar enligt anvisningen på förpackningen, kylde snabbt av dem och ställde åt sidan. Bottnade två djupa tallrikar med skuren purjolök och pac choi.

Tog fram färsen, formade små biffar som jag sedan vände i vita sesamfrön och stekte på medelvärme i rapsolja och lite sesamolja. Lade över på ett fat och fräste hastigt nudlarna i pannan.

Vid serveringen slog jag den heta buljongen över de skurna grönsakerna med nudlarna över och sedan skurna skivor av färsbiffarna på toppen.

Bläckfisk Blåmusslor Scampi (MSC-märkt)

Skal- och blötdjurspaella

Lätt som en plätt med ett paket färdigkokta ”frutti di mare” lagar man den här paellan. Fräste finskuren lök, vitlök och morot i olja och smör, tillsatte ris och lät det också fräsa med en stund innan jag tillsatte en skvätt skaldjursfond på flaska och lite vatten. Rörde om och lät sjuda, tillsatte mera vatten och lät sjuda ytterligare och sådär höll jag på tills riset var färdigt. Tillsatte då saffran och rörde om ordentligt innan jag, i en annan panna, brände på de färdigkokta skal- och blötdjuren (läs räkor, bläckfisk, musslor och krabbsticks) och tillsatte dem i rispannan och serverade bums med ett par citronbitar och ett glas bubbel!

Gösfilé

Stekt mälargös, kokt potatis, romsås och frasiga grönkålschips.

Lätt och snabbt men ändå lite lyxigt. Ibland gör jag genvägssås, dvs kokar ner vatten och en buljongtärning av lämplig sort, låter den koka ner så det bara återstår en liten koncentrerad skvätt kvar i kastrullen, då häller jag på grädde och låter sjuda försiktigt så det blir en ganska tunn sås. Smakade av med en skvätt vitvinsvinäger och i det här fallet tillsatte jag också ett par teskedar röd kaviarmix. Sköljde och torkade grönkål och rev i bitar från de hårda stjälkarna. Körde sen grönkålen med olja och flingsalt i 190 graders varmluftsugn, vände runt grönkålen då och då och passade så de inte blev brända. Tog ur ugnen när den kändes frasiga.

Stekte så gösfiléerna och kryddade med salt och nymalen vitpeppar. Lade upp kokt potatis med såsen över och lade den nystekta fisken ovanpå och den frasiga grönkålen runt om.