Category Archives: Fisk och skaldjur

Blåmusslor

Blåmusslor med spagetti

Eller ”Spaghetti alle cozze” på italienska som kan kanske ska använda när det är pasta med i spelet. Jo jag vet, pastan kom till Italien från Kina, det var Marco Polo som förde den med sig hem från sina upptäcktsresor i Asien bl.a.

Skrubbade musslorna och tog bort ”skägget”, gjorde hälsokontroll på musslorna som inte fick godkänt den här gången. Mer än hälften stängde sig inte när man knackade på dem så de åkte väck vid första gallringen. Fräste gul hackad lök och vitlök i olja, spädde med vitt vin och tillsatte ett par skedar salt. Lät det koka upp ordentligt och lade sen i musslorna och satte på locket. Skakade kastrullen då och då och lät sjuda, lättade på locket och rörde om så alla musslorna garanterat fick ”smaka” vinet. Det är är snabbmat så hela kokprocessen pågår inte mer än några minuter eller tills musslorna öppnat sig. Då kommer andra hälsokontrollen av musslorna, de som inte har öppnat sig åker i slasken och de var faktiskt en hel del som gjorde det också. Tror att det bara var 25% av musslorna som var ätbara.

Nåväl, serverade musslorna med lite av spadet med nykokt spagetti, lite olivolja och persilja på toppen. En god och välstämd Valpolicella passade utmärkt till.

Lax

Varmröka lax i grillen

Fixar några bitar varmrökt lax idag. Har legat ca 2 dygn i saltlag (5%), 1 dygn i kylen för att torka till sedan på plats i den gamle Webern med ett rejält foliepaket med rökspån på kolen, ca 120-150 graders värme, fisken så längt från kolet som möjligt till 53 graders innertemperatur. Låter kallna och sedan vacca och in i kylen!

Gösfilé

Paprikagratinerad gösfilé med färskpotatisstomp

Tinade gösfiléer från frysen, skar dem längsmed så varje file blev två långa smala filéer, kryddade dem med salt och peppar, rullade dem och lade i smord ugnsfast form med lite smörolja över, lät dem bli semikokta i 150 graders ugn då jag tog ut formen och ställde åt sidan. Under tiden gjorde jag gratängsåsen genom att fräsa finskuren spetspaprika i smörolja, tillsatte grönsaksbuljong i pulverform, lite vetemjöl och rörde runt ordentligt innan jag hällde på grädde, vatten frän potatiskoket och riven prästost. Smakade av med salt och champagnevinäger och lät sjuda en stund innan jag slog såsen över fisken, toppade med lite mera riven ost och körde på gratängläge i ugnen tills det blev lite färg och allt var genomvarmt.

Jag hade några färskpotatisar kvar i kylen, ingen vidare potatis före midsommar så jag tänkte att den får man göra något drastiskt med. Kokade potatisen, stompade med en visp, tillsatte salt, nymalen vitpeppar, en sked fransk osötad senap, kokt mjölk och en klick Bregott.

Serverade den gratinerade gösen med potatisstompen och lite friterade rödbetsstrimlor på toppen.

Torskrygg

Rimmad torskrygg på spenat med äggsås, sparris och färskpotatis.

Rimmade upptinad torskrygg i lag av 1 msk salt och en 1/2 liter vatten. Gjorde en koklag till fisken med lite blandade kryddor: svartpeppar, lagerblad, persilade, svartpeppar, kryddpeppar och salt. Lade i de rimmade torskbitarna i den kokande lagen, vred av värmen, lade på lock och ställde åt sidan. Gjorde äggsås av en bottenredning som jag spädde med koklagen från fisken och grädde. Smakade av sältan och tillsatte hackade hårdkokade ägg.

Serverade fisken på en bädd av färsk babyspenat med äggsåsen, ett par kokta sparrisar på toppen och kokt färskpotatis.