Category Archives: Lax

Lax

Varmröka lax i grillen

Fixar några bitar varmrökt lax idag. Har legat ca 2 dygn i saltlag (5%), 1 dygn i kylen för att torka till sedan på plats i den gamle Webern med ett rejält foliepaket med rökspån på kolen, ca 120-150 graders värme, fisken så längt från kolet som möjligt till 53 graders innertemperatur. Låter kallna och sedan vacca och in i kylen!

Lax

Pannstekt laxfilé på fattigmanspotatis och puread morot

Saknas lite grönt och rött här ser jag, men så kan det bli ibland. Hade en bit laxfilé som jag delade i portionsbitar. Tog bort skinn och de mörka under skinnet, smorde laxbitarna med olivolja, saltade och pepprade och lät sedan vila medan jag fixade potatis och morotspurén.

Potatisen skar jag i tunna skivor och stekte i olja med bitar av purjolök. Saltade och vred över svartpeppar från kvarn. Lät det hela få färg och slog sedan på lite vatten som fick sjuda potatisen och löken och lagom när vätskan kokat bort var potatisen färdig. Fattigmanspotatis är ett vanligt spanskt tillbehör till både kött och fisk, ”patata povre”.

Kokade morot i bitar i rätt saltat vatten. När morötterna mjuknat hällde jag av vattnet och mixade morötterna med några klickar smör och lite grädde till angenäm konsistens. Smakade av med salt och peppar.

Stekte laxen i het panna och lät den sedan gå färdigt på medelvärme.

Lax Puts av vit fiskfilé Torskfilé

Sesampanerade fiskfärsbiffar med piff

Ja, piffet får väl stå för tillbehören som bestod av både havskräftor och löjrom, lite lagom elegant en fredagskväll.

Hade puts från torsk och lax i frysen som jag tog fram och halvtinade. Skar i mindre bitar och lade i matberedaren tillsammans med , ett ägg, salt och nymalen vitpeppar, ett par msk potatismjöl och en skvätt grädde. Körde sedan på full fräs matberedaren, spädde med lite mera grädde för att få en bra konsistens på färsen/smeten. Skrapade över i en bunke och ställde i kylen någon timme så att färsen fick sätta sig.

Formade färsen till biffar och vände dem i vita sesamfrön och stekte sedan på medelvärme i smörolja. Vände då och då och lät dem gå färdigt, dvs tills biffarna kändes lite fasta och genomstekta.

Tillbehören jag räknat med från början var såsen, en synnerligen enkel variant där en fiskbuljongtärning utgjorde smakgrunden. Kokade tärningen med vatten och lät reducera tills det bara återstod drygt en halv deciliter, spädde med grädde och lät sjuda en stund, smakade av med champagnevinäger och ställde av plattan en stund för att svalna något. Mixade såsen så den blev lite skummig innan serveringen. Sedan var det löjrommen, potatisen och broccolin som var med i planen från början.

När min ICA-handlare lyckats komma över finfina små havskräftor för 149 kr/kilot kunde jag ju inte motstå dem heller, så de blev lite bonus på den här tallriken, en riktig havssymfoni.

Lax

Stekt lax med paprikasås och potatiskaka.

Nja, potatiskaka blev det inte, snarare potatishög. Går inte alltid som man räknat ut😜
Varvade tunna potatisskivor på bakplåtspapper som jag först rivit lite parmesanost på i botten, skulle också ha smort papperet innan jag strödde parmesan över. 
Men varvade potatis, bladspenat och mozarella, kryddade med salt, svartpeppar från kvarn ochcriven muskotnöt. Avslutade med potatis ned parmesan över och körde i 220 graders ugn till potatisen kändes genomstekt.
Skar en spetspaprika i pyttesmå tärningar, fräste lätt i smörolja, tillsatte lite vetemjöl och grönsaksbuljong samt gräddmjölk, lät sjuda och smakade av med salt och vit balsamvinäger. 
Serverade pannstekt lax med såsen, potatishögen som faktiskt smakade bra, bara det att den fastnade lite i papperet. Liten broccolibukett fick också plats på tallriken.