Category Archives: Lax

Lax

Laxlasagne

Hade färska lasagneplattor som jag varvade med bechamelsås, skivor av laxfilé som jag saltat på några timmat innan jag lade ihop lasagnen. Rev lite ost på toppen och gräddade i 175 graders ugn en dryg halvtimma. Serverade med grönsallad och tomatklyftor.

Lax

Stekt laxfilé på gräddkokt butternutpumpa, stekt tomat och sparris.

Pumpatider nu, köpte butternutpumpa som jag skalade och tärnade, stekte i smörolja, kryddade med salt och nymalen svartpeppar, tillsatte grädde och lät sjuda tills pumpan mjuknat och grädden satt sig lite.

Serverade med en stekt skinnfri laxfilé, tomatskivor som fått åka med i pannan samt gröna smala sparrisar.

Lax

Stekt laxfilé, brynt vitkål med dill och citron, räkröra och stekt potatis.

Jag hade rester av en vitkålssallad som jag hade gjort av skuren vitkål, salt, dill och pressad citron, en förträfflig sallad som passar till det mesta. Lämpar sig bäst att göra av färsk vitkål eller spetskål.

Fräste resterna av vitkålssalladen i smörolja och höll sedan på värme. Stekte potatisen och håll den också varm. Hade skalade räkor som jag hackade grovt och blandade med majonnäs, crème fraîche, salt, hackad dill och riven riven pepparrot. Stekte sist laxfiléerna och serverade som på bilden.

Lax Torskfilé

Pasta och spenat med sås av purjolök, lax och skreitorsk

Idag handlade jag både en torsksida och en laxsida för depå i frysen. Putsade till filéerna och delade upp i lämpliga portionsstorlekar. Kvar blev också lite bitar av både torsk och lax som fick bli kvällens middag. Skar fisken i mindre bitar och saltade dem lätt och lät dem stå i kylen någon timma. Skar en bit purjolök i bitar som jag sedan förvällde i lättsaltat vatten. Hällde av kokvattnet i en skål och ställde åt sidan. Tillsatte smörolja i kastrullen med den förvällda purjolöken, strödde över lite vetemjöl och rörde om innan jag tillsatte kokvatten och grädde till bra konsistens. Smakade av med salt och peppar och en skvätt vitvinsvinäger. Tillsatte och rörde ner de saltade fiskbitarna och lät dem sakta värmas och gå färdigt på svag värme i såsen medan pastan kokade. När jag hällt av pastavattnet tillsatte jag lite nymalen peppar, en näve färsk spenat och lite olja och ställde tillbaka pastan på spisen så spenaten blev tillagad.

Serverade pastan med såsen och lite riven parmesan på toppen.