Category Archives: Rökt sidfläskt (bacon)

Rökt sidfläskt (bacon) Sidfläsk

Pasta carbonara

Carbonara behöver inte serveras med spagetti utan det funkar även med andra pastasorter. Stekte rökt sidfläsk i mindre strimlor, kryddade med svartpeppar, kokade pastan och hällde av kokvattnet, tillsatte det stekta fläsket och ett par uppvispade ägg med en skvätt grädde i och lät blandningen åka ner i pastakastrullen och rörde om under värme tills äggblandningen koagulerat.

Serverade med riven parmesan, lite vitlöksolja, lite persilja och ett par varv med svartpepparkvarnen på toppen.

Älgfärs grytbitar av älg Rökt sidfläskt (bacon)

Älgfärsbiffar med smak av rökt sidfläsk.

Man är väl lite galen, till en av sommarens varmaste dagar hade jag tagit fram bitar av älgkött från frysen. Bitarna var avsedda att mala köttfärs av. Jag var naturligtvis extra noga med kylkedjan, köttet var  faktiskt lite fruset när jag började hantera det. Malde köttet och likaså en bit rätt fet rökt sidfläsk. Tog undan lite färs som jag gjorde köttfärssås av men resten blandade jag ordentligt med det malda fläsket och saltade och pepprade färsen. Lät stå någon timma i kylen innan jag blandade med ett ägg, lite ströbröd och ytterst lite mjölk. Smakade av sältan igen och stekte sedan portionsstora färsbiffar som fick gå färdiga i ugnen. Mortlade lite torkade trattkantareller och hällde direkt i stekpannan som jag stekt biffarna i tillsammans med lite gräddmjölk som fick koka ihop. Smakade av med salt, peppar och så lite vinäger förstås.

Serverade biffarna med trattissåsen, nykokt potatis (de första från egna landet:-)), machésallad, tomat och snabbsaltad gurka.

Rökt sidfläskt (bacon) Rulle av hjortkalv

Confiterad rökt fläsksida med äppelkål och rimmad hjortkalvrulle med potatispuré, kokta betor och skummad senapssky

fullsizeoutput_1d8d

Egentligen skulle den här tallriken serveras som två separata smakportioner men av praktiska skäl blev det serverat på samma tallrik.

Den rökta sidfläskbiten fick ta plats i en liten ugnsform med lock som jag fyllde upp med rapsolja och körde i 125 graders ugn i några timmar tills fläsket blev riktigt genomkokt. Tog ut och lät fläsket rinna av på ett hushållspapper. Skar bort svålen och delade i små portionsbitar som jag stekte i panna på spisen så de fick lite yta runtom innan serveringen. Stekte också skuren vitkål tillsammans med äppelbitar, kryddade med salt, sirap och stötta kumminfrön. Serverade fläskbiten på en bädd av den stekta kålen med äpple.

Hjortkalvrullen rimmade jag i en 7-prosentig saltlag med nitrit under ett par dygn. Körde i ångugn på 60-65 grader under ett par tre timmar . Kylde sedan ned snabbt och förvarade vakuumpackat. Värmde i micro innan jag skar upp och serverade. Gjorde en skysås av buljong, mjölk och kokta senapsfrön som jag skummade upp med handmixern innan serveringen. Till hjortkalvrullen serverade jag den skummade skysåsen, potatispuré och kokta polkabetor.

Flatrökt skinka Rester av gnocchi Rimmat stekfläsk Rökt sidfläskt (bacon)

Fusion food, rester av gnocchi med kroppkaksaccent.

fullsizeoutput_1d86

Jag fick glädje av gårdagens mödor i köket idag också. Gjorde ju en sats gnocchi med härlig Italiensk tusch. Nu hade jag gnocchi kvar som var lagom till två personer. Degen till gnocchin är ju nästan identisk med den man gör Småländska kroppkakor av, så varför inte! Har nästan jämt någon liten bit rökt skinka eller sidfläsk i kylen så jag stekte och kryddade upp finskuren flatrökt skinka med likaså finhackad lök. Stekte i en försvarlig mängd smör, kryddade med salt, svartpeppar från kvarn och mortlad kryddpeppar. Sedan i med gnocchin som fick värmas i den välkryddade smör-,lök- och skinkröran. Serverade med de traditionella rårörda lingonen. Det skirade smöret var ju redan med i röran.