Category Archives: Kotlettrad

Kotlettrad

Plommon- och ädelostspäckad kotlettrad

Plommon- och ädelostspäckad kotlettrad VrfTd18N1xx3d6MMsOuyaMoie_1gEhTrMfPUJxdc7Cg

Jag blir lite irriterad på att köttbranschen envisas med att kalla kotlettraden för ytterfilé, inte sjutton blir kotlettraden filé bara för att man tar bort benen.

Nåväl, köpte för en gångs skull en benfri kotlettrad, tycker att kotletter med ben egentligen är mycket godare och saftigare, men utbudet av benfri kotlettrad har ökat på bekostnad av vanliga fläskkotletter.

Eftersom kotlettköttet är mycket magrare än karrén tycker jag att det måste göras något extra med köttet för att det inte ska bli tråkigt. Testade idag att späcka det med ädelost och färska plommon. Tyckte att sötman i plommonen skulle kontrastera bra till sältan i ädelosten. Sagt och gjort skar jag fickor i köttet tvärs över,  men inte i botten och ända ut mot kanterna. Kryddade köttet runtom med salt och svartpeppar från kvarn och smorde en ugnsform med olja. Fyllde sedan fickorna med skivor av plommonen och ädelosten och bakade i 140 – 150 graders ugn i knappt 2 timmar. Lät sedan vila i folie i minst 15 minuter. Den goa skyn spädde jag ut med grädde och lite creme fraische som fick gå på eftervärmen i ugnen. Vill man kan man givetvis göra en riktig sås men jag var lite rädd om disken den här gången.

Serverade köttet uppskuret i skivor med skysåsen, råstekt potatis och morotsstänger som fått koka i sin egen vätska med lite salt, en skvätt olivolja och lite vinäger under lock tills det blev lagom al`dente.