Category Archives: Torskrygg

Torskfilé Torskrygg

Ugnsbakad torskrygg, potatiskompott, smörslungad spenat och ägg- och pepparrotsröra

Saltade på ett par ryggbitar av torskfilé och lät dem ligga en stund, lade över i ugnsform med ett par klickar smör över. Körde sedan i 150 graders ugn tills det blev precis färdiga.

Serverade den bakade torsken med en röra jag gjort av hackat kokt ägg, riven pepparrot, hackade ärtskott, salt och en liten sked av vardera crème fraîche och majonnäs, potatiskompott och smörslungad spenat i botten, lite örtolja, mest för syns skull, på toppen!

Torskrygg

Ugnsbakad torskrygg, potatis-och palsternackspuré och rödvinssky med bacon

Inspirerad av @ipatriciaskok, som är en duktig matkreatör från Umeå, lagade jag ugnsbakad torskrygg igår kväll, började med att salta på fiskbitarna och ställde dem i kylen ett par timmar innan det var dags för tillagning.

Skalade schalottenlök och delade i halvor, strimlade lite bacon och stekte lök och bacon långsamt i smör med lite salt och en nypa socker. När lökarna mjuknat något hällde jag över ett par dl grönsaksbuljong och en dl rödvin. Lät sjuda en stund och smakade av sältan och syran. Redde av med majsstärkelse utrört i lite vatten så skyn blev lite simmig.

Bakade av torskryggen i portionsbitar i 150 graders ugn med en klick smör ovanpå och körde till fisken var knappt färdig. Ställde att vila en stund medan jag puréade potatis och palsternacka. Serverade den ugnsbakade torsken på purén med lök-, bacon- och rödvinsskyn runtom med några minitomater och lite kryddgrönt på toppen.

Torskrygg

Ugnsbakad torskrygg, sötpotatismos och stekt Vätternsparris

Nationaldagsmiddag på tu man hand med kära hustrun:-). Saltade de tinade torskryggbitarna och lade i smord ugnsform, en klick smör på varje fiskbit och sedan i 170 graders ugn till en innertemperatur om 50 grader. Hade skalat och kokat sötpotatis i bitar i saltat vatten. Mosade med vispen och blandade med salt, nymalen vitpeppar, Bregott (smör) och grädde, höll på värme. Skalade den vita Vätternsparrisen och bröt bort den nedersta delen på varje sparris. Stekte i panna med smör och saltade lätt.

Serverade den ugnsbakade torskryggen på sötpotatismoset med den stekta sparrisen på toppen. Kantade tallriken med små tomathalvor och färska basilikablad.

Skreirygg Torskrygg

Ugnsbakad torskrygg, potatispuré, kokta betor och havskräftor

Ibland lägger jag lite extra energi på vardagsmaten, ja varför inte om man har tid och lust. Rimmade portionsbitar av torskrygg genom att salta lätt på bitarna och lät därefter stå och dra i kylen några timmar. Skalade havskräftor och tog vara på stjärtarna och klorna i den mån det gick. Kokade fond på skalen genom att fräsa skal och schalottenlök och sedan späda med vatten, vinäger och några ansjovisfiléer. Lät sjuda 20 minuter och silade därefter av. Reducerade vätskan något och vispade i rumsvarmt smör strax innan serveringen.

Lade en smörklick över varje fiskbit och körde i 160 graders ugn till en innertemperatur av ca 50 grader. Kokade polkabetor, skalade och skar i ätvänliga bitar.

Serverade den ugnsbakade fisken på potatispurén med bitar av betor och havskräftstjärtar runtom och med smörsåsen och lite ärtskott över.