Category Archives: Griskött

Rimmat stekfläsk

Sallad med stekt rimmat fläsk

En sommarvariant av stekt rimmat fläsk. Kände inte för traditionella tillbehör till stekta fläsket ikväll. Efter genomgång av kylen hittade jag romansallad, honungsmelon, kokt ägg och mozzarella. Kände att det kommer man en bra bit på i en sallad. Kompletterade med tomat och rostade solrosfrön och pumpakärnor. Så det stekta fläsket i bitar, toppat med polkabetsskott, olivolja, lite fin balsamvinäger och ett par varv med svartpepparkvarnen.

Fläskfärs

Fläskfärsbiff med potatis- och jordärtskocksmos samt råkostbakelse

Fredagsgott, en biff av fläskfärs, kryddad med salt, vitpeppar och 4-kryddor, blandad med ägg och lite grädde. Stekte i smörolja och i slutet tillsatte jag lite kokvatten, från potatis och jordärtskockorna, madeiravin och pyttelite kalvfond. Serverade biffen med moset, skyn och en råkostbakelse som helt enkelt bestod av strimlad vitkål, riven morot, salt och granatäppelkärnor som jag rörde samman och fick stå en stund och slaka till sig innan jag tryckte ihop till små bakelser med hjälp av en rostfri matlagningsring. Man äter ju med ögonen också!

Rester av skinkstek Sidfläsk

Kallskuren porchetta med gräddsås

Rester av rester kan man nästan säga. Den sous videkörda porchettan som jag tog upp från frysen härom dagen kom till pass igen. Skar den i tunna skivor och serverade den kall med gräddsås som jag gjorde på vätskan i vacpåsen som bas, nykokt potatis och morot samt lite salladsmix som jag skedade havtornssirap över (skulle ha varit gelé men den blev så lös så jag kallar den sirap:-) Sist resterna av den friterade svartkålen på toppen. Såhär kan man servera andra rester av kokt eller stekt fläskkött bara man har någon liten bas att göra en god sås på.

Sidfläsk

Grillad porchetta med potatispuré

Ännu ett fynd från frysen, en sous vide-körd porchetta som fick marinera i lite glaze av kinesisk soja, ingefärshonung, sambal oelek, plommonsås och en skvätt olja. Sen blev det en vända på gamla Webergrillen, fick dock inte upp hettan riktigt, var nog för snål med kol. Blev i vart fall varmt och så fick jag en korvsnutt till också, den egna älg- och vildsvinskorven som Stora Ekeby gjort åt mig. Serverade en ganska lös potatispuré till samt lite picklade grönsaker a`la Ernst från i höstas. Några blad friterad svartkål på toppen också.