Category Archives: Griskött

Rester av julskinka

Gräddstuvad pytt av julskinkan.

Goodbye julskinkan , gräddstuvad pytt är ett hedervärt sätt att använda den sista biten. Råstekte tärningar av potatis och lök, tillsatte tärningar av julskinkan och fräste så allt fick lite stekyta. Spädde med grädde och smaksatte med Kikkoman soja och skånsk söt senap. Lät sjuda tills potatistärningarna var genomkokta. Tillbehör blev saltgurka, tomater samt ärtskott och salladslök på toppen!

Fläskfilé

Fläskfilégryta med kokt ris

Det här är väl en variant på den klassiska kreolska grytan, men varför inte. Kryddade och mjölade fläskfiléskivor och stekte i smörolja i gryta. Tog upp och lade åt sidan när de fått färg runtom. Vred ner värmen något och tillsatte lök skuren i bitar, svart (fermenterad) vitlök, röd spetspaprika och strimlad vitkål. Fräste lätt och klickade i en tsk Sambal Oelek och lite grönsaksbuljongpulver. Spädde sedan med vatten och grädde och lät sjuda en liten stund innan jag smakade av med salt och nymalen svartpeppar. Sedan i med de stekte köttskivorna så de fick bli varma och genomkokta. Sist skedade jag ner lite syltlök och serverade med nykokt ris, skuren salladslök och körvel på toppen.

Fläskkotlett med ben

Stekt fläskkotlett med bön- och grönsakspanna

En riktigt god och trevlig ”mittiveckanmiddag”. I en panna stekte jag kotletterna i smörolja och kryddade med salt och svartpeppar från kvarn. I den andra pannan stekte jag morötter i cm-tjocka slantar, purjolök och broccolistjälkar i skivor, tillsatte lite buljong och lät det sjuda lätt under lite folie, tillsatte därefter broccolibuketter, en förpackning sköljda och avrunna blandade bönor samt en tomat i bitar och lät allt bli ordentligt varmt.

Lade upp bön- och grönsaksblandningen på tallrikar med den lilla skyn som var kvar i pannan och de nystekta fläskkotletterna och sedan en sked Ajvar relish  vid sidan.

Rester av picnicbog

Rester av schnitzel

Det blev en tredje servering av samma picnicbog som jag berättade om tidigare. Nu var det rester av schnitzlarna som jag skrämde upp i stekpannan och serverade med potatissallad, hade även rester av kokt potatis i kylen som pockade på uppmärksamhet så då fick det bli en potatissallad med smak av det som fanns att tillgå, majonnäs, kapris, purjolök samt salt och peppar.