Category Archives: Griskött

Secreto

Secreto Iberico med wokad vitkål, hyvlade morotsslantar och spenat med mangoklyftor.

Låter lite komplicerat men är faktiskt väldens lättaste och snabbaste kanske. Stekte i olja och smör ett par bitar av slaktarens hemlighet, dvs Secreto Iberico, kryddade med salt och örter och lade över i foliepaket när de kändes genomstekta. Wokade strimlor av vitkål och tunnhyvlade slantar av morötter i samma panna som jag stekt köttet i. Tillsatte färsk spenat och kryddade med salt och nymalen svartpeppar.

Serverade secreton uppskuren på de wokade grönsakerna och skivor av den skalade mangon. Glömde dock bort att riva rostade macadaminötter över grönsakerna, men så kan det bli ibland!

Fläskkarré

Långbakad porchetta, potatispuré och honungsglaserad brysselkål.

Hade köpt en färdigkryddad och lindad porchetta på ICA, såg så fin ut så jag kunde inte låta bli, riktigt rejäl också, ca 2 kg. Körde hela biten i 120 graders ugn i ca 6 timmar, öste den ett par gånger mot slutet. Lät den vila innan jag skar den i portionstjocka skivor och serverade med potatispuré och brysselkål som jag först förvällt i saltat vatten och sedan vänt runt i stekpanna med smör, honung och lite soja. Ett salladsblad i botten och några tomatklyftor vid sidan blev också tillbehör i serveringen.

Gröna ärter Rimmat stekfläsk

Gröna ärtor med stekt fläsk

Märklig lördagsmiddag, men så kan det bli ibland. Hittade torkade gröna ärtor i Skafferiet i Saluhallen Skakteriet i Västerås. Har letat förgäves i de vanliga butikerna de senaste åren, men sen Lantmännen slutade med produkten har det varit tji. Det blev alltså kokta gröna ärtor med stekt rimmad sidfläsk, en god öl och en liten snaps dagen till ära.

Fläskkarré Kotlettrad

Porchetta med ugnspotatis och sparris

Här om dagen roade jag mig med att göra en porchetta av benfri kotlettrad, ska egentligen vara karré som är lite fetare och därmed blir saftigare. Men jag ville testa med kotlettraden för att se om det blev bra. Kompenserade den magra kotlettraden med att köra det hela på svag värme (90 grader) med ånga i ugnen tills innertemperaturen kom upp i 72 grader. Funkade fint tycker jag. Men för att inte gå händelserna i förväg började jag med att skära köttbiten på längden ner till att ca 1 cm återstod. Fortsatte sedan att skära ut åt kanterna och vek ut allt som en platt rektangel och bankade till den lite. Gjorde en blandning av salt (ca 2 % av vikten på köttet), mortlad svartpeppar, fänkålsfrön, finhackade vitlöksklyftor samt hackad timjan, salvia och rosmarin och lite olivolja (ta de gröna örter du har hemma och som du gillar).

Gned in köttet med kryddmassan ordentligt, rullade ihop och band om så det blev en jämn och fin rulle. Kör i ugnen på svag värme med eller utan ånga alternativt vacumpacka och kör souse vide och se till att få upp innertemperaturen till 72 grader. Spar den kryddiga skyn som bildas i ugnsformen eller i vacpåsen

Till kvällens middag delade jag några sparrispotatisar som jag blandade med flingsalt och olja och körde i 210 graders varmluft. När potatisen var nästan klar slängde jag på bitar av grön sparris, kryddade med persilade och lade på varsina två skivor av porchettan så den blev varm.

Under tiden kokade jag upp den sparade skyn och rev en tomat på den grova delen på rivjärnet ner i skyn. Serverade potatis och sparris med porchettan och tomatskyn på toppen!