Category Archives: Griskött

Rester av kokt bogblad Rester av skinkstek Rester av stekt fläskkarré

Falsk viltskav med potatispuré

Det är varken vilt eller skav, det är rester av ugnsstekt fläskbog som jag skar ner i mindre bitar och tillagade med kryddning och övrigt som viltskav. Skar köttet i tunna bitar, grovhackade gul lök och lade torkade trattkantareller och svart trumpetsvamp i vatten. Fräste löken och köttet i olja, tillsatte den urkramade och skurna svampen och kryddade med ett par tre mortlade enbär, svart- och vitpeppar samt torkad timjan, en liten näve frysta lingon och lite salt. Hällde på grädde och lite Kikkoman soja. Lät sjuda en stund så grädden kokade ihop en del. Serverade med potatispuré som jag smaksatt med skuren nyskördad gräslök samt några små tomathalvor. Riktigt festligt och gott av restkött!

Griskind

Rimmad, förkokt och grillad griskind med min Spanska Alsacepotatis

Om inte det godaste så är det i alla fall 10 i topp. Rimmade griskind i 10% saltlag i ca 3 dygn. Hällde av lagen och kokade upp, skummade och sjöd sedan med kryddnejlika, svartpeppar, purjolök, lagerblad och morot i ca 1,5 – 2 tim. Lät svalna i koklagen. Lade i plastpåse i kylen tills det var dags för grillning.

Silade av kokspedet och sparade i burk i kylen. Kokade en glaze på olja, passerad tomat, worcestershiresås, soja, sirap, nymalen svartpeppar, och ett par skedar av kokbuljongen från köttet. Lät sjuda ned till hälften ungefär.

Skar vitkål i strimlor/bitar och brynte i olja med små bitar av serranoskinka. Vred ett par varv med svartpepparkvarnen och hällde på ett par dl vit Rioja. Lät sjuda till vinet ångat bort. Blandade vitkål- och skinkröran med potatismos som jag gjort på vanligt vis, dvs kokt potatis, varm mjölk, smör, salt och nymalen vitpeppar.

Grillade griskinderna och glazade runtom. Lät också ett par tomathalvor gå med i grillen med lite olivolja, flingsalt och timjan på.

Fläskkotlett med ben

Panngrillad kotlett, zucchini och sås på svart trumpetsvamp.

Igår åkte grillpannan fram. Grillade skivor av zucchini efter att jag först låtit dem vattna ur med lite salt på. Lade också på gul lök skuren i skivor. Vred runt så de fick ett rutmönster och håll sedan på värme i ugnen tills det andra blev klart. Saltade och pepprade på de urbenade fläskkotletterna och körde dem i grillpannan tills de blev precis färdiga. Gjorde en sås på torkad svart trumpetsvamp, smakade av med vitt vin.

Serverade de grillade kotletterna på zucchiniskivorna, löken, såsen och lite nykokta nudlar. Några skivor salladslök fick toppa kotletterna.

Rester av julskinka

Gräddstuvad pytt av julskinkan.

Goodbye julskinkan , gräddstuvad pytt är ett hedervärt sätt att använda den sista biten. Råstekte tärningar av potatis och lök, tillsatte tärningar av julskinkan och fräste så allt fick lite stekyta. Spädde med grädde och smaksatte med Kikkoman soja och skånsk söt senap. Lät sjuda tills potatistärningarna var genomkokta. Tillbehör blev saltgurka, tomater samt ärtskott och salladslök på toppen!