Räkmacka & Musslor i vin

9-bphKckuOIG-1i6mu3v1Xy8UKa7mJwjs2oP_AW74II fwoCa2jSmueFQQ5XnULyr2M7kK4Ljqzfb1KFvALycd4

Det är ”piglördag” idag, lite extra festligt brukar vi ha då. Det blev räkmacka a´la Gothia Tower i Göteborg och så Moules marinés som det heter i de franspråkiga delen av världen, dvs musslor i vin. Räkmackan på Gothia Tower i Göteborg är väldsberömt i hela Göteborg och musslor i vin är en riktig höjdare i många europieiska länder.

Räkmackan var en bit Polarkaka i botten, mixt sallad, lite skalad färsk gurka, 2 hårdkokta ägg i skivor, några körsbärstomater och en hel burk Kosterfiskarns Lyxräkor i lag, lite majo utrört med grädde, en rejäl dillvippa och ett par ekologiska citronklyftor.

Blåmusslorna tog jag bort skägget på och sköljde i ett par vatten. Koklagen började jag med att småfräsa en hackad lök, ett par vitlöksklyftor i smörolja. Tillsatte salt, en persiljekvist, en morot, ett par lagerblad, ett glas vitt vin och ett glas vatten. Lät lagen koka en stund och sedan vred jag upp värmen på max och hällde i de avrunna musslorna, satte på lock och skakade om kastrullen några gånger och kollade sedan att alla musslor hade öppnat sig. Tog kastrullen från plattan och serverade musslorna med koklagen och finhackad persilja och några citronklyftor.

En flaska vin förstås, vitt eller rött – efter behag!

Jo förresten, vi åt inte båda rätterna, utan det blev musslor för mig och räkmacka för frun!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.