Helgrillad majskyckling på ölburk

Grillad kyckling på ölburk Grillad ölburkskyckling med mangold- och melonsallad

Nu har jag provat Beer Can Chicken. Inspirerades av ett recept från Per Morbergs grillbok men som vanligt gjorde jag på mitt sätt.

Det behövs en liten (33 cl) burk som till hälften skall vara fylld med öl, salt, peppar och gärna någon örtkrydda samt en citrusfrukt.

Jag hade en majskyckling från Bjärefågel, brukar vara väldigt saftig och god. Kycklingen vägde ca 1,4 kg. Jag kryddade ordentligt med salt och peppar både ut- och invändigt. Gned fågeln med en halv apelsin (går bra med citron eller lime också) och droppade den andra halvan inuti fågeln där jag också stoppade en par kvistar färsk timjan. Trädde sedan kycklingen över ölburken och ställde burken i en liten rostfri skål så den goda vätskan från fågeln rann ner i den. Ställde sedan pippin med burk och skål i klotgrillen och körde på indirekt värme i ca 180-190 grader i nära 1 timme och 15 minuter. Prova med en nål runt den tjockaste delen på låret och kolla att köttsaften är klar så den är färdig! Ställ sedan kycklingen med ölburken att vila med lite folie om i ca 15 minuter. Under tiden kan du ta reda på köttsaften i skålen som du kan koka ner och blanda med creme fraische, smakrikt till tusen.

Serverade kycklingbitarna med såsen och en frisk sallad, jag hade mangold, tomater och melonbitar med lite balsamicosirap över!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.