Gratäng på spättafilé och spenat

kGVy41MQ9uLXXpfu6CV2aMbrrTne3Dj1h586MwqYqzQ

Svårt att få en smaklig bild på fiskgratäng. Det var i vart fall väldigt gott. Köpte spättafilé till extrapris så det räckte till både kvällens gratäng och till ”smörrebröd” i morgon lunch. Tog alltså undan fyra filéer, panerade i ägg, ströbröd och stekte och gjorde dessutom en remouladsås som får stå till sig till i morgon.

Kryddade spättafiléerna på båda sidor och rullade ihop och la i smord ugnssäker form. Lite smörolja över och sedan körde jag filéerna nästan färdiga i ugnen medan den värmdes upp för gratineringen.

Hade kokat potatis i bitar som jag mosade med vispen och kryddade med salt, vitpeppar från kvarn och tillsatte lite grädde och bregott och rörde om med sked. Smakade bra!

Fräste en bit purjolök i bitar tillsammans med fryst bladspenat. Strödde över lite vetemjöl och spädde ut med grädde och potatisvatten. Fick sedan stå och sjuda lätt och sist smakade jag av med salt, vitpeppar, lite riven muskot och en skvätt vitt vin.

Klickade moset i fiskformen runt kanterna och hällde spenat- och purjolöksstuvningen över fisken och slutligen lite riven ost överst. Gratinerade i 230 grader varmluft till det blev lite färg på mostopparna.

Serverade fiskgratängen med ugnsbakade körsbärstomater på kvist som hade gått med i ugnen en stund tills skalet sprack sönder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.