Fläskmedaljonger, kålrotsstrips och kantarellsås

TdJ4Izm0QV2ZsBRa6xUJRkN1T9OVpkxeUjAA4Gqr7HY

Fläskytterfilé kallas det nu, jag tycker bättre om att säga benfri kotlett. Nåväl, en bit av denna råvara, från en lokal producent i Mälardalen, fick det bli till kvällen, det blev ett par lunchlådor också!

Jag tog ur köttet från vakumförpackningen och torkade av det med hushållspapper. Sedan fick det ligga ett par timmar i rumstemperatur. Jag hade en kålrot i kylen, hade faktiskt blivit lite ihopsjunken, men jag skalade den och skar i stripsliknande stavar och la i ena hälften av en smord ugnsform. I den andra halvan la jag klyftor av potatis, hade lite örtolja kvar i kylen sen tidigare så den skedade jag över, sedan en nypa flingsalt över alltsammans. Sen körde jag kålrot och potatis i 210 grader varmluft tills den blev klar.

Kantarellsåsen kokade jag ihop av upptinade kantareller och en bit finhackad gul lök som fick fräsa i smörolja i teflonkastrull med lite salt och vitpeppar från kvarn. Sedan doftade jag över en msk vetemjöl och rörde om innan jag tillsatte grädde och lite vatten till lagom konsistens. Fick stå och småsjuda så smakerna kom fram, smakade av med en liten skvätt vit balsamvinäger, salt och peppar.

Köttet skar jag upp i 2-3 cm tjocka medaljonger. Saltade och pepprade ena sidan och stekte med den kryddade sida nedåt. Kryddade ovansidan innan jag vände köttbitarna för att gå färdigt på den andra sidan. Stek så det precis blir genomstekta annars blir det lätt torrt för det är så magert kött. Går utmärkt att använda fläskfilé till den här rätten också!

Serverade fläskmedaljongerna med kålrotsstripsen, potatisklyftorna, kantarellsåsen och lite fräsch sallad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.