Kycklinglevermousse med picklad rödlök

IMG_1372

Kycklinglever igen, jo det är ur samma paket som jag hade häromdagen. Gjorde alltså två rätter på den fina kycklinglevern från Hagby Gård.

För ovanlighetens skull nämner jag lite vikter och mått i den här beskrivningen, tror att det behövs för att försäkra sig om att konsistensen blir bra. Hade knappt 400 gram kycklinglever som jag putsade och skar i mindre bitar. Hackade en gul lök och skar ett par baconskivor i strimlor. Tog fram ca 200 gram smör och skar i bitar som sedan fick ligga och bli rumsvarma. Fräste först löken lätt i smörolja, tillsatte bacon och kycklinglevern och fräste på lite högre värme tills levern fått färg och börjat sätta sig i konsistensen. Saltade och vred några varv med svartpepparkvarnen och tillsatte ett par krm torkad timjan. Tillsatte ca 5 cl konjak och tog kastrullen från spisen och fläkten, brände av genom att tända spritångorna som sedan fick brinna ut. Sedan tillbaka på spisen igen då jag tillsatte ca 5 cl portvin och en skvätt grädde (ca 5 cl). Smakade av, skall vara rätt vasst i smaken med tanke på att allt smör som sedan skall röras ned har en utjämnande och lenande effekt. Hällde över hela innehållet i pannan till en mixer och körde så allt blev riktigt finfördelat. Passerade den mixade massan genom en sil till en större bunke där massan sedan fick svalna till samma temperatur som smöret. Sist rörde jag ned smöret med hjälp av en slickepott och såg till att allt smör löstes upp i smeten. Hällde över i formar och ställde i kylen för att stelna.

Här kan man nu skeda upp moussen och servera som förrätt tillsammans med bröd, sallad och som jag provade, picklad rödlök eller något annat sötsyrligt som på tallriken högst upp i bild, en rabarberpuré.

Den här moussen går att frysa, men gör då så att du först smälter lite smör i en kastrull och skedar upp och fördelar ovanpå moussen så den blir täckt, håller färg och fason bättre då.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.