Stekt/grillad entrecote med ugnsbakade primörer och pepparrotssmör med bacon

Stekt/grillad entrecote

Kvällens middag var given när det gäller det animaliska, nämligen varsin skiva fint marmorerad entrecote. Sen fick det faktisk bli ”man tager det man haver”.

Läste  någonstans att man kunde baka oskalade primörrödbetor i 175 graders ugn i ca 1 timma, så fick det bli, sköljde och borstade av rödbetorna och tog bort större delen av blasten och lade i en torr ugnsform. Kompletterade med några oskalade vitlöksklyftor och en par knipplökar – också oskalade. Till sist slängde jag i ett par potatisar också och körde allt ugnen en dryg timma. Spolade av rödbetorna med lite kallt vatten och försökte samtidigt ”trycka bort” bort skalet, men det gick inget vidare, fick ta hjälp av kniven *). Nåväl, blandade så skalade klyftor av rödbetorna med knipplöken och de bakade vitlöksklyftorna som jag först plockat ur sina torra skal samt potatisen i bitar. Tillsatte så lite grönt, i mitt fall blev de machesallad och några nästan råa broccolibuketter och sist några droppar god olivolja, lite flingsalt och svartpeppar från kvarn.

Hade tidigare gjort ett smör på resterna av pepparrotscremefraichen och baconfräset som jag serverade till den gröna ärtsoppan härom dagen. Blandade dessa med rumsvarmt smör och smakade av med lite mera sälta och några droppar citron. Lindade in som en smällkaramell i platsfolie och lade i kylen så den fick stelna ordentligt.

Serverade så den stekta entrecoten, skuren i längder, ovanpå salladen och överst några rejäla bitar av det goda smöret. En flaska Rioja fick ackompanjera!

*) Nästa gång kokar jag nog rödbetorna istället för att köra dem i ugnen, vet ju att de är mycket lättare att skala då.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.