Mälargösfilé med vitvinsås och ugnsstekta primörer

Mälargösfilé med vitvinsås

Fin Mälargösfilé åkte fram ur frysen i förmiddags, sugen på fisk nu efter flera dagars köttätande.

Ibland tar jag fram några räkor från frysen för att få lite skal så jag kan göra en god fond som grund till fisksåsen. Sen blir det ju några räkor som dekoration och smakförhöjare, gör ju inget heller!

Fräste räkskal med hackad lök i smörolja tills räkskalen vitnat och den lite nödiga doften spred sig i köket. Tillsatte lite tomatpuré och rörde om och sedan lite vitt vin och vatten. Kryddade med en kryddblandning speciellt för fisk, heter Fiskkrydda Skagen från BorgebyKryddgård. Lät sjuda ca 20 minuter, därefter silade jag ifrån lök och skal och reducerade fonden så den bara täckte botten på kastrullen. Tillsatte grädde som fick sjuda ytterligare så såsen blev lite simmig och smakade gudomligt god.

Tvättade primörmorötter och skar bort blasten. Delade morötterna på längden och körde tillsammans med gröna bönor (Haricots verts) i smörolja i 220 graders varmluft med ånga med lite flingsalt ovanpå. Mot slutet av ugnsstekningen ställde jag in en smord form med gösfilén i portionsbitar som jag först saltat och pepprat och droppat lite smörolja på.

Serverade portionsbitar av gösfilén med kokt färskpotatis, de ugnsbakade primörerna och den riktigt goda vitvinssåsen med räkorna ovanpå. En citron i klyftor och en dillvippa fick kröna varje tallrik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.