Grön ärtsoppa med pepparrots-creme fraîche och baconfräs

Grön ärtsoppa

Jovisst kan man äta ärtsoppa på sommaren. Den gröna varianten, dvs den som är gjord på djupfrysta små ärtor, kan beroende av väder och lust, ätas iskyld eller varm. För vår del blev den varm eftersom sommarvärmen inte behagat infinna sig!

Fräste en finhackad gul lök i smör på svag värme så den inte tog färg. Hällde på buljong, jag hade kycklingfond på flaska som jag spädde med vatten enligt anvisningarna på flaskan. Hällde sedan i de djupfrysta ärtorna och lät de sjuda några minuter. Mixade sedan soppan ordentligt och hällde tillbaka i kastrullen. Tillsatte en skvätt grädde och smakade av med salt, vitpeppar från kvarn samt en liten skvätt vit balsamvinäger.

Serverade soppan på varma tallrikar med en klick crème fraîche som jag vispat ihop med nyriven pepparrot samt lite finskuren stekt bacon. Till soppan bjöd jag ett nybakat surdegsbröd med ost. (Soppan fick dessvärre en lite ”militärgrön” ton. Troligen beroende på att bilden är tagen idag när vi tar vara på resterna från igår. Lite mera grädde hade naturligtvis också gjort att färgtonen blivit ljusare och fräschare).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.