Fisksoppa

Fisksoppa

Gäster igår kväll. Det blev löjromstoast till förrätt, fisksoppa till varmrätt och en chokladmousse till dessert.

Som vanligt gjorde jag en fond av räkskal, lök, fänkålsputs och ytterligare några rotfrukter i bitar som jag fräste tillsammans med räkskalen och sedan spädde med vatten och lite vitt vin och en fiskbuljongtärning. Lät sjuda 15-20 minuter och sedan silade jag ifrån skal och grönsaker så jag fick en ren fond. Tärnade potatis, fänkål, purjolök, vitlök, paprika och morot och fräste lätt i smörolja. Pudrade över lite vetemjöl och rörde om innan jag tillsatte fonden och grädde. Smakade av och tillsatte salt och vitpeppar från kvarn och lät sjuda tills potatisen var klar. Så här långt kan man förberada och förvara svalt. När det är dags att äta värmer man upp soppan och tillsätter tärningar av fisk, gärna ett par olika sorter. Jag hade Skreifilé (en torskfisk) och lax som jag rörde ner och lät bli lagom färdiga i den mustiga soppan.

Serverade soppan toppad med skalade räkor och en klick saffransaioli.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.