Gratäng på torskfilé och purjolök

Gratäng på torsk och purjolök Gratäng på torsk och purjolök2

Idag var jag och veckohandlade. Fyndade kanonfin torskfilé för 99 kr/kg på ICA Maxi Erikslund. Köpte ett drygt kilo, ett par filéer för frysen och sedan lite färsk fisk till kvällen.

Byxade torskfilén, dvs skar bort den lilla strängen med ben i mitten, framifrån och en bit bakåt i filén, så den ser ut som en byxa efteråt. Skar sedan så det blev portionsbitar, dvs den tunnare och smala delen vek jag ihop så det mängdmässigt blev lika som ryggbiten. Saltade och vred några varv med vitpepparkvarnen på fiskbitarna och lade dem sedan i smord ugnsform och lite smörolja ovanpå. Lät sedan fisken förbakas i ugnen i ca 170 grader tills den är nästan färdig.

Sköljde och bitade en purjolök och förvällde den i saltat vatten. Hällde av kokvattnet men sparade det. Rörde ner lite smör och mjöl i den förvällda purjolöken och spädde med en liten skvätt grädde och sedan kokspadet till bra konsistens. Smakade av med salt, vitpeppar och en skvätt vit balsamvinäger.

Hällde purjolöksstuvningen över fisken, rev lite ost över och gratinerade på 225 graders ugn en liten stund.

Serverade fiskgratängen med kokt potatis som jag slungat runt med lite skuren mangold i smörolja och lite salt och peppar. Den där mangolden är en riktig följetong den här sommaren. Inte trodde jag det skulle bli så mycket skörd från en liten fröpåse. Har man inte mangold går det fint att använda färsk bladspenat eller varför inte lite ruccolasallad om man vill ha en lite mera nötig och pepprig smak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.