Kycklingkåldolmar

KLsM3naFUygkW5NTQ8DP65_8yzLdBbfQ31KIpbyo2HM

Hade köpt kycklingfärs sist jag handlade. Eftersom jag hade ett vitkålshuvud i kylen sedan en längre tid tillbaka slog det mig att det kanske skulle funka att göra kåldolmar med kycklingfärs. Visade sig att det passade utmärkt.

Blandade färsen med ett ägg, salt, svartpeppar från kvarn, malen lagerblad och torkad basilika. Tänkte att det skulle ge en lite särpräglad smak. Ställde kallt i kylen medan jag fixade kålen.

Tog bort de yttersta bladen på vitkålshuvudet. Kokade upp saltat vatten i en stor kastrull, satte en gaffel i roten på kålhuvudet och sänkte ned i det kokande vattnet. Skar och plockade sedan av kålbladen varefter de mjuknade och lät svalna av på skärbrädan. Skar sedan bort den tjocka delen av varje blad där det varit fäst mor rotstocken, ett triangelformat snitt går bra.

Tog sedan en klick färs på varje kålblad och rullade ihop som ett paket och la skarven nedåt. Stekte dolmarna i smör med skarven nedåt först, såg till att de fick fin färg på varje sida och vred sedan ned värmen något. Skedade över flytande honung och spädde sedan med lite grädde och mjölk som dolmarna fick småsjuda i till de var klara.

Serverade med kokt potatis och tomatsallad med balsamvinäger utrört i lite olja och flytande honung, för att komplettera med en sötsur smakbrytning eftersom jag inte hade några lingon till hands.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.