Sesampanerad Salmalax på ragu av gulbetor, morötter och potatis

IMG_1695

Jag vet att jag skrivit om sesampanerad lax tidigare, men med det här tillbehöret blev det en ny rätt, tål alltså att upprepa. Hade fin laxfilé, typ Salmalax, kanske lite överdrivet fin och dyr men god och med fin konsistens. Skar laxfilén i portionsbitar, saltade lite runtom och lät stå i kylen några timmar.

Skalade och skar gulbetor, morötter och potatis av fast sort i bitar, kokade i saltat kort vatten tills allt var nästan färdigkokt. Hällde av kokvattnet i en skål, rörde ned en klick smör och mjöl på de kokta rotfrukterna. Spädde sedan med koktvattnet till lagom konsistens, smakade av med salt, nymalen vitpeppar och vinäger och rundade av med en klick smör.

Panerade laxbitarna i i vita sesamfrön och stekte i varm panna till önskad stekgrad, den här laxen är så fin att det funkar jättebra att ha en rå kärna i mitten om man gillar det.

Serverade laxbitarna på ragun och hyvlade tunna skivor rå blomkål på toppen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.