Mälargös med gräddkokt savojkål och hyvlad fänkål

IMG_1461

Vilka härliga och rena smaker, nyfångad mälargös, ekologisk nyskördad savojkål. Jag har, som jag berättat tidigare, förmånen att få handla nyfångad och filéad mälargös direkt från fiskaren. Hade också, via ett arrangemang genom Slow Food, varit på besök hos Ted Oscarsson i Sätra Brunn som odlar ekologisk grönsaker där. Vi fick vara med och skörda i de prunkande landen och det var därifrån både sovojkålen och fänkålen kom.

Delade savojkålhuvudet i bitar och skar bort rotstocken. Förvällde några minuter, eller tills kålen mjuknat något, i saltat vatten, hällde över i durkslag och spolade av med kallt vatten så kokningen avstannade. Sjöd ett par dl grädde i kastrull och lät den reducera en del, pressade lite citron i grädden och saltade lite försiktigt. Innan serveringen vände jag ned savojkålen i grädden och värmde under omrörning.

Kryddade gösfiléerna med salt och nymalen vitpeppar, smetade på vanlig sötad grov senap och vände i ströbröd innan jag stekte i smörolja på medelvarm panna.

Serverade den nystekta gösfilén på savojkålen i grädde, kokt potatis och tunnhyvlade skivor av fänkål och citron med lite fänkålsdill på toppen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.